Kadir gecesi pazartesi idrak edilecek
Ramazanın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek.
Ramazanın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.
Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nin önemi şu şekilde dile getiriliyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
Kadir suresinin 97'nci ayeti kerimesi de bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Surede Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesellem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.
Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci süresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.
Kadir, "azamet" ve "şeref" demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.
Kadir Gecesi neler yapılmalı
Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nde Hak dostları namaz borcu olanların mübarek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.
Kur’ân-ı Kerîm okumak, tevbe istiğfar etmek, salat u selam getirmek, hamd etmek ve şükür halinde bulunmak, Allah’ı çokça zikretmek, sadaka vermek gibi ibadetlerin yapılması elzemdir.
Özelikle Ramazanın son 10 günü Kadir Gecesi bilinerek hareket edilirse Kadir Gecesi'ne rastlanmış olur.
Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (Salallahu Aleyhi Vesellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.)
Yine Hazreti Aişe, (radıyallahu anhâ) şöyle demiştir:
"Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)"