İstanbul'da Filistin için oturma eylemi başladı

İşgal rejiminin Gazze'de sürdürdüğü soykırımı teli etmek amacıyla İstanbul'da 2 hafta sürecek olan oturma eylemi başladı.

İstanbul'da Filistin için oturma eylemi başladı

İHH öncülüğünde Sultanahmet Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile başlayan oturma eylemine, çok sayıda kadın destek verdi.

"Filistin Özgür Olana Dek Meydanlardayız" sloganıyla gerçekleştirilen basın açıklaması, Fatih Baysan'ın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İHH İstanbul Teşkilatı İl Başkanı Mehmet Kesmen, işgal rejiminin onlarca yıldır Gazze'de zulüm ve katliamlarına devam ettiğini hatırlattı.

"Dünyanın gözü önünde yaşanan zulmü durduracak somut adımlar atılmıyor"

Kesmen, "İşgalciler, Gazze'de insan haklarını ve savaş hukukunu hiçe sayarak çocuk, kadın, yaşlı ve sivil ayırt etmeksizin saldırılarını sürdürüyor. Hiçbir sınır gözetilmeksizin yapılan İsrail saldırıları sebebiyle şu an Gazze'de hiçbir yer güvenli değil. Camiiler, hastaneler, okullar ve sivil yerleşim yerleri siyonistlerin hedefinde. Beyaz bayrak açan siviller dahi üzerlerine ateş açılarak katlediliyor. İşgalciler, kullanılması uluslararası sözleşmelerce yasaklanmış bombaları Gazze'ye yağdırıyor. İnsanlık tarihinde örneğine az rastlanır bir zulüm, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanıyor. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından alınan tüm uluslararası kararlara rağmen işgalci İsrail hukuku tanımıyor, saldırmaya ve işgale devam ediyor. Ne yazık ki, dünyanın gözleri önünde yaşanan bu zulmü durduracak somut adımlar atılmıyor." dedi.

Batı dünyasında yüzbinlerce kişinin katılımıyla yaşana katliam kınanmasına rağmen ABD ve diğer Batılı ülkelerin katliama destek vermeye devam ettiğini vurgulayan Kesmen, askeri, ekonomik ve siyasi anlamda büyük güçlere sahip olan İslâm ülkelerinin de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini hatırlattı.

"Tarih boyunca hiçbir devlet zulümle âbâd olamadı"

İşgal rejiminin saldırılarının bir kere daha siyonizm yalnızca Filistin için değil tüm dünya için büyük bir tehdit olduğunu yeniden gösterdiğini söyleyen Kesmen, "Tarih, çok zalim devletler gördü. Tarih boyunca zalim hiçbir devlet, âbâd olamadı. Her biri er ya da geç işledikleri zulümlerin bedelini çok ağır bir şekilde ödedi ve nesillerine zulümlerini bir utanç olarak bıraktılar. İsrail de Allah'ın izniyle hedefine asla ulaşamayacak. " diye konuştu.

"Mescid-i Aksa ve Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz"

Yıllardır Filistinlilerin topraklarını gasp eden işgalcilerin 7 Ekim'den bu yana Gazze'de uyguladığı soykırımla Filistinlileri vatanlarını terk etmeye zorladığını belirten Kesmen, "Bugün burada İsrail'in zulmüne karşı çıkıyoruz. Türkiye’yi, uluslararası mekanizmaları ve herkesi harekete geçmeye ve İsrail’in attığı hukuksuz adımları ve işgali durdurmaya çağırıyoruz. 12 ülkeden sivil toplum kuruluşunun organize ettiği ve 100’e yakın ülkeden aktivistin katılacağı Uluslararası Özgürlük Filosu birkaç gün içinde yola çıkacak. Filo ile Gazze’ye binlerce tonluk insani yardım malzemesi götüreceğiz inşallah. Aralarında gazetecilerin, sanatçıların, siyasetçilerin, doktorların ve aktivistlerin yer aldığı bini aşkın katılımcı ile Gazze’de yaşanan işgalci İsrail zulmüne karşı durmak ve ablukayı kırmak için yola çıkacağız. Tüm insanlığa bu filonun amacına ulaşması için destek verme çağrısında bulunuyoruz. Son olarak herkese sesleniyor ve diyoruz ki tüm dünya halkları tepkisini açıkça göstermelidir. Bütün İslam ülkeleri ve halkları bir araya gelip tepkisini ortaya koymalıdır. İsrail, hukuksuz işgal hareketi ve katlettiği insanlar için uluslararası hukuk önünde ve tüm dünyanın vicdanında hapsedilmelidir. Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün, Filistin'in ve dünyanın özgürlüğü, siyonist zulmün ve işgalin sona ermesi için yapılan eylemleri desteklemek hepimizin görevidir. Bizler Türkiye'nin sivil toplum kuruluşları ve halkı olarak Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Fatih Terzi'nin yaptığı dua ile sona eren basın açıklamasının ardından başlayan oturma eylemi, her gün 15.00-22.00 saatleri arasında 5 Mayıs tarihine kadar devam edecek. (İLKHA)