'İsrail tehdidi sürerken Hizbullah’ın silahsızlanmasını konu edemeyiz'

Lübnan Savunma Bakanı İlyas Bou Saab, İsrail tehditlerinin gölgesindeki ülkede silahlanmanın yalnızca Lübnan ordusuyla sınırlandırılamayacağını söyledi.

'İsrail tehdidi sürerken Hizbullah’ın silahsızlanmasını konu edemeyiz'

Lübnan Savunma Bakanı, bölge komutanlarıyla birlikte sınır bölgelerini denetledi. UNIFIL Komutanı General Stefano del Cole ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Lübnan Savunma Bakanı İlyas Bou Saab ardından şu açıklamada bulundu:

“İsrail’in topraklarımızda emelleri sürdüğü müddetçe tek bir silahlı güçten söz edilemez. Bir karış toprağımızdan bile vazgeçmeyeceğiz. UNIFIL ve uluslararası toplumla koordinasyon halinde haklarımızı savunacağız.”

Açıklamanın devamında, “Bu bölgede ordunun 5000 personeli var. Ancak ihtiyaç duyulan sayı 10 bin. Burada İsrail’in Lübnan’a yönelik bir savaşa gireceğine dair  bir tehlike işareti görünmüyor. Ordu konuşlanmış durumda, güvenlik konusunda şu anda sıkıntı yok. UNIFIL kuvvetlerine çabalarının yanı sıra Lübnan Ordusu ile yaptıkları iş birliği için teşekkür ederiz. Operasyonların büyüklüğü ve genişliği, BM Güvenlik Konseyi Kararı 1701'den sonra ordunun ve UNIFIL'in sorumluluğundadır. Ordunun gerçekleştirdiği operasyonların boyutunu küçümsememek gerekir. Herkesin ordunun bu alanda üstlendiği sorumluluğun farkında olduğunu umuyoruz. Bunu güçlendirmemiz gerek. BM ordunun çalışmalarını genişletmek ve bölgedeki UNIFIL'in çabalarını azaltmak için bir plan hazırladı. Bu konuda orduya yardım edilmesi gerekir.”

İlyas Bou Saab, İsrail tehditlerinin gölgesinde ülkede silahlanmanın yalnızca Lübnan ordusuyla sınırlandırılamayacağını belirterek  Hizbullah’ın silahını koruma hakkı olduğuna işaret etti. Bakan, “İsrail’in topraklarımızda emelleri bulunduğu sürece tek bir silahlı güçten söz edilemez” dedi ve ekledi:

“ Bir karış toprağımızdan bile vazgeçmeyeceğiz. UNIFIL ve uluslararası toplumla koordinasyon halinde haklarımızı savunacağız.”

Bou Saab, Hizbullah’ın silahlı gücüyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi:

“Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın dediği gibi; kimse Lübnan ordusunun yerine geçmek istemiyor. Bu savunma stratejisine duyulan ihtiyaçla ilgilidir.”