'İsrail 'Suudi Sevdalılarına' yardımcı olmak için Yemen’deki iç karışıklığa katıldı'

Tanınmış İsrailli bir haber yorumcusu Ran Edelist, İsrail’in, Suudi’nin Yemen’deki menfaatlarını korumak için muhalif grup Husi’ler ve Yemen Askeri Güçleri arasında süregelen çatışmalara müdahale ettiğini ifade etti.

'İsrail 'Suudi Sevdalılarına' yardımcı olmak için Yemen’deki iç karışıklığa katıldı'

Maariv gazetesinin güvenlik ile ilgili konulardaki haber yorumcusu Ran Edelist, gazetenin pazar günkü sayısında şunları ifade etti. “Tel Aviv’in, Kızıldeniz ve Bab el-Mendel boğazlarındaki çıkarlarını korumak için Yemen’de devam eden çatışmalara müdahale etmesinin haklı gerekçeleri vardır.”

“Gerçek şu ki İsrail’in yemen sahasına yaptığı müdahalenin temel amacı İran ve Husi militanlarına karşı Suudi Arabistan’ı desteklemekti.”  

Edelist, aynı zamanda İsrail’in Yemen’e müdahalesinin Bab el-Mendeb boğazını güvence altına alacağı ve Kızıldeniz’deki İsrailli sivil gemileri korumaya katkıda bulunacağı idealarını da ele aldı.

Edelist, ayrıca İsrail’in “Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb boğazındaki görünürlüğünün arttırılmasının, Husi’lerin İsrail ile Güneydoğu Asya arasındaki ticaret hattını hedeflemesini engellemek için caydırıcı bir faktör olabileceğini” de ifade etti.

Edelist İsrail’in Yemen’e müdahalesi ile ilgili “İsrail ordusunun, çeşitli bölgelerdeki bir dizi gizli müdahalelerin parçası” olduğunu belirtti. Aynı zamanda bu müdahalenin, “İsrail başbakanı Benyamin Netenyahu ve Likud Partisinin başkanı olan, dişişleri bakanı İsrail Kartz arasındaki önceden koordinasyonun bir sonucu olduğunu” açıkladı.

Edelist, İsrail’in bu müdahalesini de eleştirerek, “İsrail’deki güvenlik sorunları tamamen yok edildi mi ki İsrail, Yemen’de gelişen olayların sonuçları onu bu kadar endişelendirsin?” diye sordu.

Ayrıca, Yemen’e müdahaleyi “İsrail işgal ordusunun, Yemen’de, ABD ve Suudi Arabistan’a çalışan paralı kuvvetler” gibi davrandığını söyledi.

“Sadece bir istihbarat uyarısının, İsrail için Yemen’e müdahale için bir gerekçe olamayacağını” belirten Edelist, “İsrail liderleri, kamuyu yanlış yönlendirmek ve çeşitli bölgelerdeki yanlış müdahalelerin üzerini kaplamak için istihbarat bilgilerinin gizliliğini kullandığını” da ifade etti.

“Husi güçlerinin, İsrail’in çıkarlarını tehdit edebileceği yönünde herhangi bir delil yok” diyen Edelist, mevcut İsrail liderlerinin de “Tel Aviv’in çıkarlarına hizmet etmeyecek şekilde bazı bölgelere kasten müdahale eden önceki liderlerin hatalarından da ders çıkarması gerektiğini” ifade etti.

Yemen’deki müdahaleyi “çocukça” bir davranış olarak niteleyen Edelist, “İsrail’in daha önce de bazı bölgelere müdahalesinin sadece birtakım gizli istihbarat bilgilerine dayandığını” ifade etti.

Edelist, “İsrailli bazı yetkililerin özel bazı siyasi hesaplarının olduğunu ve bu hesapların bu tür müdahalelerin gerçekleşmesinde önemli rol oynadığını" ifade etti. Ayrıca “Suudi sevdalıları” ile olan ilişkilerin sürdürülme isteği, İsrail’i Yemen’e müdahale noktasına getirdiğini sözlerine ekledi. “Bizi, Husiler ve Suudi destekli kabileler arasındaki aşiret çatışmasına müdahale etmeye iten şey nedir?” diye de sordu.

“İsrail ordusunun yapısına ve Yemen savaşının İsrail’in çıkarları açısından ortaya çıkan istihbarat bilgilerine bakılmaksızın Yemen’e müdahalenin Yemen’deki gerçekliğe etki etmeyeceğini” belirten Edelist, “Bu tür müdahalelerin, bizleri Yemen halkına karşı sürdürülen soykırımın bir parçası haline getirebileceğini de ifade etti.

Edelist, İsrailli yetkilileri de uyararak “İsrail’in Yemen’deki varlığının, Sanaa’da yaşayan Husi lider Abdul Melik el-Husi’nin öldürülen kardeşi İbrahim Bedrettin el-Husi’nin Tel Aviv tarafından öldürüldüğü suçlamalarının da gelebileceğini” ifade etti.

Middleeastmonitor / Sabahattin Kemal