İsrail eleştirilere rağmen siber silah ihracatı kurallarını hafifletti
İsrail, insan hakları ve mahremiyet gruplarının eleştirilerine rağmen bazı devletler tarafından siyasi düşmanları izlemek ve muhalifleri ezmek için kullandığı saldırgan siber silahlarla ilgili ihracat kurallarını kolaylaştırıyor.
Siber sektöre yakın bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, savunma bakanlığının kural değişikliğiyle şirketlerin artık bazı ürünlerin belirli ülkelere satışı için pazarlama lisansı muafiyeti elde edilebildiği anlamına geldiğini söyledi.
Sektör uzmanları, değişikliğin elektronik cihazlara girmek ve çevrimiçi iletişimi izlemek için kullanılan siber silah veya casus yazılımların satışı için daha hızlı bir onay sürecini mümkün kıldığı görüşündeler.
İsrail hükümeti ve şirketleri, hangi komşu devletlerin casus yazılım müşterileri arasında olduğunu yorumlamayı reddetti.
Aralarında NSO Group ve Verint ve savunma yüklenicisi Elbit Systems'in de bulunduğu İsrailli şirketler, büyüyen siber silahlar pazarında dünya liderleri arasında yer alıyor. Yazılım araçlarına erişim elde etmek ve gizlice kullanıcıları izlemek için cep telefonları ve diğer teknoloji ürünlerinin güvenlik açıklarından yararlanıyor.
Bazı mahremiyet ve insan hakları grupları, İsrail'in siber silah satışıüzerindeki kontrollerinin yetersiz olduğunu söylüyor.
Hak savunucu gruplar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere komşu ülkelerin İsrailli firmaların casus yazılım müşterileri arasında yer aldığı görüşündeler.
İsrail'in siber sektörünün babası ve uzay ajansının başkanı Olan Tel Aviv Üniversitesi Profesörü Isaac Ben Israel, resmi bağlardan kaçınan komşularıyla bir bağ kurmak için teknolojiyi kullanmanın yanlış bir şey olmadığını söyledi. Bu, diplomaside meşru bir araçtır.
Dijital casusluk üzerine odaklanan Birleşik Arap Emirlikleri ve Meksika gibi ülkelerde casus yazılım suistimalleri iddialarını ortaya çıkaran Toronto Üniversitesi'ndeki Citizen Lab'ın müdürü Ron Deibert, İsrail'in kurallarını gevşetmiş olmasının "talihsizlik" olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler ifade özgürlüğü özel raportörü David Kaye, İsrail'in kontrollerini "gizlilik içinde gizlenmiş" olarak eleştirdi ve tüm siber silah satışlarının insan hakları gruplarının gözetiminde yapılması çağrısında bulundu.
Citizen Lab, Pegasus olarak bilinen NSO cep telefonu hackleme yazılımını Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'daki casusluk skandallarına bağladı. NSO, tüm satışlarının İsrail hükümeti tarafından onaylandığını söylüyor.
Reuters / Habernas Çeviri