İşkence başkenti Kahire'de yapılacak işkenceyle ilgili BM konferansı

Birleşmiş Milletler Mısır'da işkenceye yönelik bölgesel bir konferans düzenleyeceğini açıkladı.

İşkence başkenti Kahire'de yapılacak işkenceyle ilgili BM konferansı

Birleşmiş Milletler Mısır'da işkenceye yönelik bölgesel bir konferans düzenliyor, aynı zamanda insan hakları örgütleri ülkeyi, hapishanelerde yapılan ve birçoğu ölümle sonuçlanan işkenceleri eleştiriyorlar.

Bu bağımsız insan hakları örgütlerinin konferansa katılmasına izin verilmese de, Mısır hükümetinin kendi insan hakları organı olan İnsan Hakları Ulusal Konseyi orada olacak.

Eski Bakan Mohamed Fayek ve şimdi ulusal konsey başkanı, 4-5 Eylül'de yapılacak olan konferansa Adalet Bakanı Hussam Abdelrahim ve Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile birlikte katılacaklar.

Bu bakanlar insan hakları ihlallerinin gerçekleştiği ( sözde) terörle ilgili olaylarda kilit rol oynadı. Abdelrahim Ocak ayında yaptığı açıklamada, darbenin lideri ve Cumhurbaşkanı Abdel Fattah Al-Sisi altında Mısır'ın terörizmi ve radikal islamcıları yenebileceğini belirtti.

Müslüman Kardeşler, bir terör örgütü olarak etiketlendi ve binlerce üyesine Mısır'da hapishanede işkence yapıldı.

Hükümetin teröre karşı savaşı adı altında, Sina'daki Bedevilere yönelik etnik temizlik düzenleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'ın sanıkların stres altında tutulduğu, tecavüze uğradığı, tecavüzle tehdit ettiği ve elektrik şoku aldığı ve daha bir çok sistematik bir şekilde işkenceye uğradığını ortaya çıkardı.

Mayıs ayında, Birleşik Krallık'taki Arap İnsan Hakları Örgütü, Temmuz 2013'te ülkenin demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanına yönelik darbesinden bu yana tutukluların Mısır'daki hapishanelerde tıbbi ihmal, kötü koşullar ve işkenceden öldüğü 762 vaka kaydetti.

Sabahattin Kemal / Habernas Çeviri