İşgalci İsrail'in yeni ulus devlet yasası ırkçılığı derinleştiriyor

Orta Doğu Gözlem Kurumu, İsrail’in ırkçılık yapan bir devlet olarak nitelendirilmesinde hemfikir olan tüm dünyadan önde gelen akademisyen ve yazarları bir araya getiren Londra etkinlik düzenledi.

İşgalci İsrail'in yeni ulus devlet yasası ırkçılığı derinleştiriyor

İşgalci İsrail, Londra’daki uzmanlara göre, Filistinli vatandaşlara karşı kendi sınırları dahilinde yeni bir baskı politikası uygulamaya hazırlanıyor.

Milliyetçi-sağ görüşün önde gelen isimlerinden Benjamin Netanyahu'nun başbakan olarak yeniden seçilmesinin ardından Filistinli vatandaşların Yahudi nüfusa karşı demografik tehdidini sona erdirmek için yeni bir  aşamaya hazırlandığını söylüyorlar.

Londra konferansında uzmanlar, İsrail nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan, ancak yaygın bir şekilde ayrımcılığa maruz kalan 1.8 milyon Filistinli İsrail vatandaşının karşılaştığı zorlukları araştırdı.

El Cezire’ye konuşan Filistin’in önde gelen yazarlarından  Jonathan Cook, tartışmalı 2018 Ulus-Devlet Yasası’nın, İsrail'deki  Filistin vatandaşlarının ülke liderleri arasındaki demografik korkusunu yansıtan “kapsamlı bir ayrımcılık” olduğunu vurguladı.

Filistinli vatandaşların uzun zamandır İsrailli politikacılar tarafından "Truva atı" olarak kabul edildiğini belirtti.

Nasıralı (İsrail’in kuzeyinde tarihi bir şehir ) yazar konferansta şunları söyledi: “Yasanın Filistinlileri ikinci sınıf vatandaşlara dönüştürdüğünü ve bu durumun ülkeyi Afrika’da siyah beyaz ayrımcılığına gibi ırkçılık yapan  bir devlet haline getirebileceğini ifade etti.

Orta Doğu Gözlem Kurumu, İsrail’in ırkçılık yapan bir devlet olarak nitelendirilmesinde hemfikir olan tüm dünyadan önde gelen akademisyen ve yazarları bir araya getiren Londra etkinliğini düzenledi.

Geçtiğimiz yaz İsrail’in “Yahudi halkın tarihi vatanı” olduğunu ilan ettiği ve Netanyahu’nun  üzerine beşinci dönem kazanmasının ardından işgal altındaki Batı Şeria’nın ek kısımlarının da ele geçileceğine  söz vermesi bölgede yaşayan Filistinli vatandaşlar için endişeyi arttırdı.

Filistinli insan hakları uzmanı olan Avukat Suhad Bishara, delegelere şunları söyledi: “Millet-Devlet Yasası'nın tek bir devlet vizyonu olmadığını ve bu yasanın ileride yapılacak işgalleri yasallaştırmak için olduğunu çok net görebiliyoruz.” dedi.

İsrailli bir Filistinli siyasetçi olan Dr. Yousef Jabareen konferansta Knesset'te oturduğunu ve Filistinlilerin hem tehlikeli hem de gizli İsrail düşmanı olarak gösterildiğini, iddia eden diğer politikacıları dinlemek zorunda olduğunu söyledi.

"Demokrasinin temeli eşit haklar ve eşit vatandaşlık olduğunu belirten siyasetçi Filistinliler için bu haklar 70 yıldan fazla bir süredir ihlal edilmiştir" dedi. “Ulus-Devlet Yasası ile yapılan adaletsizlikler yasal bir düzeye çıkarılıyor.  Irkçı politikaların ve baskı araçlarının kullanılmasının kapısını aralıyor.

Uzmanlar İsrail’in,  Güney Afrikada siyah- beyaz ırkçılığına benzer bir ayrımcılık uygulayacağı yönünde endişeli.

Sabahattin Kemal / Habernas Çeviri