İşgalci İsrail’den Filistinlilere casus telefon uygulaması

İşgalci İsrail, Filistinli işçilerin Tel Aviv'de çalışabilmeleri için telefonlarına yüklemelerini istediği yeni bir uygulama ile elde edeceği kişisel bilgileri güvenlik amacıyla kullanabileceği gerçeğini saklamıyor.

İşgalci İsrail’den Filistinlilere casus telefon uygulaması

Filistinliler, Tel Aviv’in İşgalci İsrail’e giriş izni olan Filistinlilere telefonlarına indirmelerini dayattığı “Almunasseq” isimli İsrailli bir mobil uygulamayı ‘ırkçı ve casus’ kelimeleriyle niteliyor.

Başta işçiler olmak üzere, Filistinliler bu uygulamayı İşgalci İsrail’e ve İsrail kontrol noktalarına giriş izinleri konusunda bilgi almak için kullanıyor.

Ancak uygulama, kullanıcıların telefonlarındaki dosyalara, kameraya ve konuma İşgalci İsrail makamları tarafından ulaşılmasına izin veriyor.

Yani “Almunasseq”, Tel Aviv hükümetinin işgal altındaki Filistin topraklarında uygulamak istediği politikanın bir parçası.

Nitekim bu uygulama, koronavirüs salgınının iki ülkede de yayılmasının ardından yetkili büroların kapatılması sebebiyle, bilgilendirme için tek araç haline geldi.

İşgalci İsrail’de yaklaşık 130 bin Filistinli işçi çalışırken, birçoğunun elinde İsrail’e günlük giriş çıkış yapmalarını sağlayan çalışma izni bulunuyor. Bu işçilerin yaklaşık 40 bini ise koronavirüsü yaşadıkları yerlere taşıyacaklarından korktukları için İşgalci İsrail’de kalıyor.

Filistin Çalışma Bakanlığı sözcüsü Rami Mehdavi, “çalışanların mahremiyetini ihlal eden bu uygulamanın, tehlikeli ve ırkçı bir casus ve İsrail’e ajan sağlama girişimi” olduğunu söylüyor.

Mehdavi, Çalışma Bakanlığının bu uygulama hakkında Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) şikayette bulunacağını ifade ediyor. Aynı zamanda uygulamayı indirmenin İsrail’de çalışma izni alma koşullarından biri haline geleceğinden korktuğunu dile getiriyor.

Independentarabia