İrlanda'da Katolik okullardaki korkunç cinsel istismar vakaları soruşturulacak

Yapılan bir ön araştırmayla 2.400 cinsel istismar vakasının kayıtlara geçtiği saptandı.

İrlanda'da Katolik okullardaki korkunç cinsel istismar vakaları soruşturulacak

İrlanda hükümeti Salı günü itibarıyla Katolik kuruluşlara ait okullardaki cinsel istismar vakalarını soruşturma kararı aldı.

Avukat Mary O'Toole tarafından yürütülen araştırma, şu ana kadar toplam 2.400 cinsel istismar vakasının kayıtlara geçtiğini ortaya koyuyor.

İrlanda geneline yayılmış, 42 dini kuruluşun idaresinde yer alan 308 okuldaki 844 sanık hakkında toplanan iddiaların belgelendiği The Guardian'ın yayınladığı haberle aktarıldı.

Araştırma safhasında 137 kişi ile yüz yüze görüşüldüğü, 12 kişi ile yazılı mülakat yapıldığı belirtildi.

Mağdur olduğunu iddia eden kişilerin yaş aralığı 50 ila 60 arasında değişiyordu.

İrlanda Eğitim Bakanı Norma Foley söz konusu araştırma hakkında, "Cinsel istismarın en korkunç anlatımlarını içeriyor." yorumunu yaptı.

Çalışmalar, İrlanda'nın ikinci ulusal radyosu olarak bilinen RTE'deki bir yayından hemen sonra başlatıldı.

2022 tarihli yayında, ülkedeki birçok ragbi oyuncusunun ve iş insanlarının çıkış yaptığı Blackrock Koleji'ndeki cinsel istismar iddiaları gündeme gelmişti.

47 kişi bu okulda istismara uğradığını iddia ederken, Kasım 2022'de okulu yönetenler tüm kurbanlardan özür diledi.

Dini kuruluşlara ait okullarda eğitim görüp suçlamada bulunan 844 kişinin yarısından fazlasının hayatını kaybettiği söyleniyor.

Yaşayan mağdurlar ise, istismarın yoğun bir şekilde yaşandığını, diğer öğretmenlerin ve üst düzey yetkililerin bu durumdan haberdar olmamalarının imkansıza yakın olduğunu vurguluyor.

Raporda, mağdurların çocukluk travmalarından kurtulabilmek için çok çalıştıklarını, iş hayatlarına odaklanarak kariyerlerinde başarılı oldukları öne sürülüyor.

Komisyonun soruşturmaya dair ilk bulguları paylaşması birkaç yıl alabilir.

Euronews