İran, Fransa'nın 15 milyar dolar kredi verilmesi önerisine sıcak baktığını açıkladı

İran, 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın şartlarına tam uyması koşuluyla bu yıl sonuna kadar 15 milyar dolar kredi verilmesi önerisine sıcak baktığını açıkladı.

İran, Fransa'nın 15 milyar dolar kredi verilmesi önerisine sıcak baktığını açıkladı

İran, 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın şartlarına tam uyması koşuluyla bu yıl sonuna kadar 15 milyar dolar kredi verilmesi önerisine sıcak baktığını açıkladı. Öneri Fransa’dan gelirken Amerikan yönetiminin böyle bir anlaşmaya onay verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

Fars haber ajansına konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı bu yılın kalan son dört ayı için ülkesine 15 milyar Amerikan doları kredi sağlanması koşuluyla 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmaya uyacağını söyledi. Arakçı aksi durumda İran’ın bu anlaşmadaki yükümlülüklerinden çekilme sürecinin devam edeceğini bildirdi.

Bakan Yardımcısı Arakçı Avrupa’nın ya Tahran’dan petrol almak ya da İran’ın petrol gelirlerine karşılık aynı miktarda kredi sağlamak zorunda olduğunu söyledi. Arakçı bu anlaşmayı bir çeşit “ön satış”a benzetti. Ancak bakan yardımcısı hala masada ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian basına yaptığı açıklamada, İran’ın petrol gelirleri karşılığında verilecek krediyle ilgili müzakerelerin sürdüğünü açıklamış ancak ABD’nin onayının da önemine işaret etmişti.

Donald Trump'ın İran ile yapılan anlaşmadan tek taraflı geri çekilmesinin ardından başta Fransa olmak üzere AB ülkeleri Tahran ve Washington arasındaki gerginliğe çözüm bulmak için yoğun çaba gösteriyor.

Euronews