İran, ABD'nin Nükleer Anlaşmadan tekrar çekilmesi durumunda tazminat istiyor

ABD merkezli CNN televizyonu, ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakerelerde Washington'un Nükleer Anlaşma'dan tekrar çekilmesi durumunda tazminat talep ettiğini iddia etti.

İran, ABD'nin Nükleer Anlaşmadan tekrar çekilmesi durumunda tazminat istiyor

Demokratlara yakın CNN televizyonu, bölgesel bir diplomata dayandırdığı haberinde, İran'ın ABD'nin sonraki Başkanı'nın Nükleer Anlaşma'dan çekilmesi halinde tazminat alacağına yönelik garantiler istediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, Washington'un İran'ın önerilerini AB üzerinden aldığını ve bunları incelediğini söyledi.

Adı açıklanmayan sözcü, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin görüşlerini AB'ye ilettiğini dile getirdi.

Sözcü İran'ın önerileri hakkında, ''Görüşlerimizi AB ile paylaşıyoruz'' dedi.

İran ise Nükleer Anlaşma ile ilgili son taslak metin hakkında yazılı yanıtını sunarak ABD'nin gerçekçi ve esnek davranması halinde anlaşmanın gerçekleşeceğini belirtti.

Viyana ve Doha'da aylarca süren yoğun müzakerelerin ardından Nükleer Anlaşma'nın canlanmasının her zamankin daha mümkün olduğu görülmektedir, ancak bunun gerçekleşmesi için ABD'nin pratikte kalıcı ve güvenilir bir anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor.

İran, Avrupa Birliği tarafından sunulan Nükleer Anlaşma'nın son taslak metni ile ilgili görüşlerini bu birliğe bildirmiştir.

İran ekibinin de açıklamalarından anlaşılacağı üzere sorun, 3 konu üzerindedir. Bunlardan ikisi hakkında ABD sözlü esneklik göstermiştir ancak bunlar yazılı olarak taslak metne geçirilmelidir. Üçüncü konu da Nükleer Anlaşma'nın uygulanmasının sürdürülmesi garantisidir. Bunun içinse ABD'nin İran'ın olurunu alması için gerçekçi davranması gereklidir.

Bu konlar ayrıntılı olarak dün 15 Ağustos Pazartesi günü Milli Güvenlik Konseyi'nin özel toplantısında ele alındıktan sonra İran'ın görüşlerini dün gece saatlerinde yazılı olarak Viyana Müzakerelerinin Koordinatörü Avrupa Birliği'ne iletildi.