İran: ABD kalıcı ve güvenilir bir anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmeli

İran, Nükleer Anlaşma ile ilgili son taslak metin hakkında yazılı yanıtını sunarak ABD'nin gerçekçi ve esnek davranması halinde anlaşmanın gerçekleşeceğini belirterek, "ABD kalıcı ve güvenilir bir anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmeli" denildi.

İran: ABD kalıcı ve güvenilir bir anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmeli

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran, müzakerelerin koordinatörü AB tarafından sunulan ve nükleer müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin görüşlerini dün AB'ye iletti.

Yanıtta, "Viyana ve Doha'da aylarca süren yoğun müzakerelerin ardından Nükleer Anlaşma'nın canlanmasının her zamankin daha mümkün olduğu görülmektedir, ancak bunun gerçekleşmesi için ABD'nin pratikte kalıcı ve güvenilir bir anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor" denildi.

Haberde, yanıtın içeriği hakkında detay verilmedi ancak AB tarafından sunulan nihai anlaşma taslağına ABD'nin yanıtının "gerçekçi ve esnek" olması halinde bir anlaşmaya varılacağı belirtildi.

İran'ın, müzakerelerde çözülemeyen üç konuda ABD'den esneklik göstermesini, bunların anlaşma metninde yer almasını ve anlaşmanın devamının garanti altına alınmasını sağlayacak güvenceler beklediği ifade edildi.

İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Nisan 2021'den bu yana aralıklarla Viyana'da yapılıyor.