Iraklı taraflar Kerkük için "yol haritası" üzerinde anlaştı

Irak'ın Kerkük kentinde tüm kesimlerin yönetimde yer alacağı bir "uzlaşı koalisyon idaresinin" kurulacağı bildirildi.

Iraklı taraflar Kerkük için "yol haritası" üzerinde anlaştı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, geçtiğimiz Aralık ayında yapılan seçimlerde kazanan partiler arasında, Kerkük vilayetini krizden çıkarmayı amaçlayan bir "ilkeler anlaşmasına" varıldığını belirtti.

Çarşamba akşamı Sudani'nin başkanlık ettiği Kerkük İl Meclisi toplantısı, ilde yerel bir hükümetin kurulmasının önünü açacak beş maddelik bir anlaşmayla sona erdi.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Sudani'nin himayesinde, Kerkük İl Meclisi seçimlerini kazanan siyasi partilerin temsilcileri, seçim sonuçlarının ifade ettiği adil haklara göre ildeki yerel hükümeti oluşturmak ve ardından federal hükümetin faaliyet gösterdiği hükümet programıyla uyumlu bir ekonomik hizmet programı üzerinde anlaşmaya varmak üzere ulusal bir girişim kapsamında bir toplantı gerçekleştirdi." denildi.

Açıklamaya göre Sudani "2005 yılından bu yana askıya alınan Kerkük'teki yerel seçimlerin herkesin çabası ve dayanışmasıyla gerçekleştirilmiş olması ve diğer vilayetlere kıyasla geniş bir katılıma sahne olması, hükümetin programındaki bir taahhüt olarak gurur duyduğu bir kilometre taşıdır." dedi.

Sudani, "Kerkük, vilayetteki sosyal uyumu, kardeşliği ve istikrarı desteklemek için çalışan tüm ulusal güçleri ilgilendiren özel bir statüye sahiptir ve bileşenlerine yakışır şekilde vilayetteki hizmetlerin ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi için herkesin samimi çaba sarf etmesini gerektirmektedir" dedi.

Anlaşmada "ortaklık, uzlaşı ve dışlamama yaklaşımının Kerkük vilayetinde ortak eylemin temeli olacağı, ayrıca il meclisinde kazanan tüm partilerin Kerkük Yönetim Koalisyonunun kurulması ve bunun siyasi şemsiye olması, yerel hükümetin kurulmasında anayasal yetkilerin uygulanmasına kadar Başbakan'ın koalisyon oturumlarına başkanlık edeceği ve koalisyonun programı, mekanizması ve iç prosedür kuralları üzerinde anlaşmaya varılacağı" yer alıyor.

Siyasi partilerin yedi gün içinde valilik için entegre bir program hazırlama vizyonlarını ve yerel bir hükümet kurmak için uygun mekanizmaları içeren çalışma belgelerini sunmaları planlanıyor.