'İnsani yardım çalışanlarının güvenliğini garantilemenin tek yolu ateşkes'

ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu Project HOPE'un Acil Durumlara Müdahale ve Hazırlık Direktörü Fuller, Gazze'de insani yardımlar sırasında güvenlik garantisinin olmadığını belirterek "Güvenliği garantilemenin tek yolu ateşkes." dedi.

'İnsani yardım çalışanlarının güvenliğini garantilemenin tek yolu ateşkes'

Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanı 7 kişinin İşgalci İsrail'in hava saldırılarında yaşamını yitirmesi, işgal altındaki Filistin topraklarındaki insani yardım operasyonlarının güvenliğine ilişkin tartışmaları tekrar gündeme getirdi.

Arlan Fuller, WCK çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırı ve işgal altındaki Filistin topraklarında insani yardım operasyonları düzenlemenin zorluklarına ilişkin AA'ya konuştu.

Olayla ilgili soruşturmada 3 aracın 3 ayrı saldırıda hedef alındığı, ilk ve son aracın birbirinden yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta olduğunun belirlenmesine ilişkin Fuller, "Soruşturma devam ediyor fakat bu durum insani yardım kuruluşları için endişe vericidir." dedi.

Fuller, WCK'nin konvoylarını çatışmadan korumak için detaylı bir süreçten geçtiğine işaret ederek, "Hareketlerini İsrail hükümetine bildirdiler ve araçlarını işaretlediler. Dolayısıyla acilen ihtiyaç duyulan gıdayı ulaştırmak için bir insani yardım grubunun yapması gereken her şeyi yaptılar." ifadesini kullandı.

Olayın, insani yardım çalışanlarını çatışmadan koruma mekanizması konusunda endişelere neden olduğunu belirten Fuller, durumun "insani yardım topluluğu için yeni olmadığını" dile getirdi.

Fuller, çatışmadan arındırıldığı ilan edilen bir bölgenin İşgalci İsrail tarafından ilk kez vurulmadığına dikkati çekerek, "Bu bizi kaygılandıran bir konu çünkü insani yardım aktörleri çatışmada tarafsızdır ve hiçbir zaman silahlı gruplar tarafından hedef alınmamalıdır, fakat bu durumda İsrail ordusunun hedef alması riskiyle karşı karşıyayız." diye konuştu.