İhanet zincirine bir halka daha eklendi: Sudan’da İşgalci İsrail ile normalleşiyor

İşgalci İsrail'in Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Sudan'ı ziyaret ederek Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile bir araya geldi. Resmi olarak ilk kez doğrulanan ziyarette ilişkilerin normalleştirilmesinin ele alındığı kaydedildi.

İhanet zincirine bir halka daha eklendi: Sudan’da İşgalci İsrail ile normalleşiyor

Sudan Egemenlik Konseyi, ikilinin "verimli ilişkiler kurmanın yollarını" aradığı; güvenlik, tarım, enerji, sağlık, su ve eğitim gibi çeşitli alanlarda olası işbirliği projelerini görüştüğünü açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı görüşmeyi "tarihi bir siyasi gezi" olarak nitelendirdi.

General Burhan, geçtiğimiz Kasım'da aşırı sağcı ve ultra-Ortodoks müttefikleriyle birlikte İşgalci İsrail’in parlamento seçimlerini kazanan siyonist rejimin Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya bir tebrik mesajı gönderdi.

İsrail basını Tel Aviv'den yetkililerin Sudan'a "gizli" ziyaretler yapıldığını haberleştirdi ancak iki devlet de bu görüşmeleri doğrulamadı. Bu ziyaret taraflarca resmen duyurulan ilk temas oldu.

General Burhan, 2021'deki darbeden bu yana Sudan'ın fiili lideri olarak görev yapıyor. Burhan, darbe sırasında sivilleri görevden aldı ve demokrasiye geçişi askıya aldı. Uluslararası toplum, darbenin ardından yıllık iki milyar dolar olan yardımını kesti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin onayıyla gerçekleştiği açıklanan ziyarette "barış anlaşmasına son şeklinin verildiği" aktarıldı.

Açıklamada, barış anlaşması imza töreninin, Sudan'daki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyi'nin yetkilerini sivil bir hükümete devretmesinin ardından Washington'da "yaklaşık birkaç ay içinde" yapılmasının planlandığı ifade edildi.