İDEV’den 'Bilinçli Bir Toplumun İnşası' konulu seminer

Antalya’da İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından, "Bilinçli Bir Toplumun İnşası" temalı bir program düzenlendi.

İDEV’den 'Bilinçli Bir Toplumun İnşası' konulu seminer

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından, Antalya’nın Kepez ilçesinde bulunan Yeni Mahalle Kültür Merkezi'nde "Bilinçli Bir Toplumun İnşası" temalı program gerçekleştirildi

Sunuculuğunu Muhammed Şahin'in yaptığı program, Osman Erbakan Küçükaydın'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan İDEV Antalya Koordinatörü İsmail Tekin, İDEV'in, Mart 2019 yılında kurulduğunu belirtti.  

İDEV'in yapacağı bütün çalışmaların eğitim temeli üzerine bina edildiğini kaydeden Tekin, "İDEV, bu çerçevede birey, aile ve toplumu doğrudan ilgilendiren konularda insanımızı bilgilendirmek için memleketin her tarafında aylık seminerler dizisi programladı. Her ay yapılacak bu seminerlerin konularını; evlilik, aile kurumu, çocuk eğitimi, neslin muhafazası, sosyal medya kullanımı, ahlaki yozlaşma, uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı, bilinçli bir toplumun inşası ve ideal insan olarak belirledi. Her ay bunlardan birini işlemeyi hedeflemektedir." dedi.

Tekin, "Eğitim, hiç kuşkusuz insanın ve dolayısıyla toplumun temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı giderme adına yapılan çalışmalar da elbette ki bu bakımdan kıymetlidir. İnsanın da toplumun da ilerlemesi eğitimle mümkündür. Nitekim bir toplumda eğitim kalitesi ne kadar yüksek olursa o toplumdaki medeni seviye de o oranda yüksek olur. Bize göre ideal eğitim; insan davranışlarına müspet yönde şekil verme eylemidir. Hayatın hakikatlerini idrak eden, Rabbini tanıyan, kendini bilen, ahlaklı; kendisine, ailesine ve topluma faydalı olmaya çalışan şuurlu insanların yetişmesi için programlı çalışma sürecidir." ifadelerini kullandı.

"İnsanoğlu diğer insanlara muhtaç şekilde bir program ile yaratılmıştır"

Ardından kürsüye gelen İlahiyatçı-Yazar Mahmut Aytekin, İslami bilinçle bir toplum nasıl inşa edilir temasıyla bir konuşma yaptı.

İnsanların yaşayabilmesi için bir topluma ihtiyaç olduğunu söyleyen Aytekin, "Yalnızlık Allah'a mahsustur. İnsanoğlu yapısı ve fıtratı itibarıyla tek başına yaşayamayacak ve tek başına olamayacak şekilde yaratılmıştır. Âdem (aleyhi selam) babamız cennete yaratıldığında Allah-u Teâlâ onun yalnızlığını gidermek ve kendisinden ünsiyet almak üzere Havvâ annemizi de yanında yaratıyor. Dikkat edin Âdem (aleyhi selam) cennete konuluyor ve yalnızlığının giderilmesi için yanına Havvâ annemiz koyuluyor. Cennete insanın pek bir şeye ihtiyacı olmaz çünkü cennet ortamı cennet gibidir. İnsanoğlu yeryüzüne indirildiği zaman tek başına yaşayamayacağı şekilde programlandırıldığından dolayı bir topluluk halinde yaşamak mecburiyetindir. İnsanoğlu diğer insanlara muhtaç şekilde bir program ile yaratılmıştır." şeklinde konuştu.

"İhmal ettiğiniz nesil, imar ettiğiniz şehri tahrip eder"

Daha sonra Eğitimci Yazar Cemil Genç, "Bilinçli Bir Toplumun İnşası" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Genç, "Toplumsal bir inşa ancak ve ancak bir koordinasyon çalışmasıyla olur ki İslami literatürde biz buna cemaat ve cemaatsel çalışma diyoruz. Bu gün bir elektrik sistemi dahi çok ciddi bir organizasyon olmazsa bu elektriği herkese veremezsiniz. Bir kanalizasyon şebekesi dahi eğer ciddi bir organizasyon olmazsa şehri lağım götürür. Toplumu inşa etmek gibi zor ve meşakkat isteyen bir için ebetteki beraber hareketi gerektirir bu da İslami literatürde cemaat diyoruz. Rahmetli yüksek mimar Turgut Cansever bu sözü söylemiş; 'Şehri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz; ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder.' Siz nesli ihmal ederseniz o nesil sizin imar ettiğiniz her şeyi yerle bir eder. Ama siz nesli ihya ederseniz Allah'ın izniyle o nesil birçok şeyi inşa eder." dedi.

Seminer Münir Karakuş tarafından yapılan duanın ardından son buldu.

İLKHA