Husiler iki aşamalı esir takasını kabul etti

Husiler, hükümetle yapılacak esir takası konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) sunduğu iki aşamalı öneriyi kabul ettiklerini duyurdu.

Husiler iki aşamalı esir takasını kabul etti

Husilere ait SABA ajansının haberine göre, Husilere bağlı Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murtaza, "Yemen hükümeti ile esir takası konusunda şubat ayının ortalarında Ürdün'de varılan anlaşmanın uygulanması noktasında bazı aksaklıklar yaşanmasının ardından BM yetkilileri, anlaşmanın iki aşamada uygulanmasını önerdi" dedi.

BM önerisinin, ilk aşamada iki taraftan 1030 esirin, ikinci aşamada ise kalan 390 esirin takas edilmesini kapsadığını aktaran Murtaza, "Bu öneriyi kabul ettik ve kabul ettiğimizi de bildirdik. Diğer tarafın yanıtını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Yemen hükümeti, dün yaptığı açıklamada, "herkese karşı herkes" ilkesine uygun şekilde, Husilerle esir takası sürecinin başlatılmasına hazır olduklarını yinelemişti.

Aden'de tutukluların serbest bırakılması için gösteri düzenlendi

Öte yandan ülkenin geçici başkenti Aden'de "anneler" yeni tip koronavirüs (COVID-19) tehdidi nedeniyle tutukluların serbest bırakılması için eylem yaptı.

Çoğu tutuklu annesi olan onlarca gösterici, Aden'in Biriga ilçesinde bulunan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait merkezin önünde bir araya geldi.

Kaçırılan Yemenlilerin Anneleri Birliği de Twitter üzerinden yayımladığı açıklamada, Biriga'daki Biir Ahmed Cezaevi'nde kaçırılan 40 kişi ile tutuklu 42 kişinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ülkede koronavirüs vakası görülmesi halinde cezaevindeki bu kişilerin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya geleceği vurgulandı.

Birlik ayrıca Yemen hükümetini, Yüksek Yargı Konseyini ve Başsavcılığı "Aden'deki tutukluları serbest bırakmaya ve BM'nin bu konudaki çağrısına yanıt vermeye" çağırdı.

Söz konusu cezaevi, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri tarafından yönetiliyor.

AA