HÜDA PAR'dan israf ve ifsat festivallerine karşı soru önergesi

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Kültür ve Turizm Bakanlığının 16 ilde 8 ay sürecek festivaller silsilesi ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

HÜDA PAR'dan israf ve ifsat festivallerine karşı soru önergesi

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, bir taraftan tasarruf tedbirleri alınırken diğer taraftan halkın parasının festivallerle çarçur edilmesinin sadece israf değil; aynı zamanda ifsat olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplaması için TBMM'ye 5 maddelik soru önergesi verdi.

Önergede şu ifadeler yer aldı:

"17 Mayıs 2024 tarihinde tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlandı. Genelgeye göre 3 yıl boyunca kamuya yeni taşıt alınmayacağı, ihtiyaç fazlası araçların satılacağı, yeni bina alımı ve yapımı yapılmayacağı, temsil ve tanıtma ödeneklerinde kesintilerin olacağı hatta personel alımının bile sınırlandırıldığı belirtildi.

'Türkiye zor durumda o halde herkes fedakârlık yapmalı' düşüncesi ile kamuoyunun da desteklediği bu tedbirlere rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı 16 ilde 8 ay sürecek bir festivaller silsilesi düzenliyor.

Konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinliğin düzenleneceği belirtiliyor.

Bu bağlamda;

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarruf tedbirleri kapsamı dışında mıdır?

2- Tasarruf tedbirlerinden dolayı 3 yıl boyunca kamuya yeterli derecede personel alınmayacağı bilindiği halde halkın parasının festivallerde harcanması tasarruf tedbirleri ile uyumlu mudur?

3- 16 ili kapsayan ve 8 ay sürecek Türkiye Kültür Yolu Festivali için ne kadar bütçe ayrılmıştır?

4- Tasarruf tedbirleri açıklandıktan 'Katkımız olsun babından' iptal edilen festival var mıdır?

5- Emeklilere zam yapılamayan bir ortamda opera ve bale gösterileri düzenlemek toplumsal gerçeklik ile uyumlu mudur?"