HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten, mevsimlik işçilere ziyaret

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, beraberindeki heyetle birlikte mevsimlik işçileri ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Mersin Milletvekili Dinç, Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Emin Çelik, Teşkilat Başkan Yardımcısı Yasin Dursun ve beraberindeki heyet, Kırıkkale’de bulunan odun kömürü işi yapan mevsimlik işçileri ziyaret etti.

Ziyaret esnasında işçilerin sorun ve sıkıntılarını dileyen Dinç, işçilerin haklarını alamaması sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorun yaşadıklarını dile getirdi.

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Mevsimlik odun kömürü işçilerinin emeğinin karşılığı verilmeli
Yaşadıkları sıkıntıları Mersin Milletvekiline anlatan mevsimlik işçiler, zor şartlar altında çalıştıklarını ve buna rağmen haklarını alamadıklarını dile getirdi.

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Mevsimlik odun kömürü işçilerinin emeğinin karşılığı verilmeli

Kırıkkale’de bulunan mevsimlik işçileri ziyaret ettiklerini dile getiren Dinç, "Bu vatandaşlarımız evlerine ekmek götürmek için ta bin kilometre uzaklıktan, Diyarbakır'dan buraya kadar gelmişler. Helal bir rızık kazanmak için gerçekten ciddi bir uğraş veriyorlar. Aslında memlekete de bir kazanç sağlıyorlar. Yalnız özellikle buradaki kardeşlerimizin en büyük isteği, en büyük dileği bu emeğinin karşılığını almaktır. Sonuçta bu vatandaşlarımız ailece çoluk çocuk hepsi burada. Yani eğitimden uzak, sağlık alanlarından, sağlık hizmetlerinden uzak ve bu toprak içerisinde, evlerde de kalmıyorlar, çadırlarda kalıyorlar ve uzun süre bu çadırlarda hayatlarını ikame ediyorlar. Bunun tarladan kesimi, taşınması, burada özel bir şekilde dizilmesi, bunun yakılması... böyle yakıp da gidip çadırlarında yapamıyorlar. Aynı askerler gibi her biri ikişer saat arayla burada bunun başında nöbet tutuyorlar ve zor şartlarda ürettiği bu kömürün de açıkçası hak ettiği değeri alamıyorlar. Bunun satışında fiyatı geçen seneye oranla daha düşük olduğunu bize aktardılar. Gerçekten bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur." dedi.

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Mevsimlik odun kömürü işçilerinin emeğinin karşılığı verilmeli

"Mevsimlik işçileri rahatlatacak çözümler üretilmeli"

Devamında Dinç, şu ifadelere yer verdi:

"Vatandaşın çektiği bu zahmetler, bu sıkıntılar bir tarafa, bu zahmeti sonucunda da hak ettiği değeri almaması da ayrı bir konu. Bununla birlikte 45 günlük bir süre verilmesi de ayrı bir zahmet. Bu dağda, bayırda, ormanlık alanlarında kestikleri odunlar için 45 günlük süre vermişler. Bu 45 gün içerisinde bu odunları keseceksiniz, toplayacaksınız, oradan çıkaracaksınız. Ondan sonra ek bir süre veriyorlar ama ona da 'yetiştiremezseniz bu kestiklerinizi, elinizdeki o malları da alacağız' diye söylediklerini bize aktardılar. Yani bunun da kabul edilebilir bir tarafı yok. Bu konuda vatandaşı rahatlatacak çözümler üretilmeli. Özelikle gün konusunda süre biraz daha uzatılmalı ve buradaki en önemli şey bu kömürün fiyatı uygun bir şekle, uygun bir değerde tutulmalı. Buradaki vatandaşa da en azından bu zahmetinin, bu emeğinin karşılığı verilmelidir. Eğer oradan verilmiyorsa da bile bu emektar kardeşlerimizin ürünlerinin değerinde alım garantisi verilmeli. Yani bu vatandaş asla ama asla bir kayıp yaşamamalı. Geçen sene işte mazot fiyatı 18 liraydı, bugün iki kat olmuş ve bu adam bu odunları buraya taşırken mazotla getiriyor. Bu konuda da ekstra bir külfet ona biniyor. Ama kömürün alım fiyatının düşük olması kabul edilemez. Umarız ki yetkililer bu çağrıyı duyacaklar. Bu kardeşlerimizin emeklerinin karşılığını alması için onlara yardımcı olacaklar."

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Mevsimlik odun kömürü işçilerinin emeğinin karşılığı verilmeli

"Emeğin karşılığı verilmeli"

Son olarak mevsimlik işçilerin sosyal sıkıntılarına da değinen Dinç, "Burada tabi aileler yaşıyor. Kadın, çocuk, erkek demeden hepsi burada ailece çalışıyorlar. Aynı şekilde bu insanlar sosyal çoğu hizmetlerden mahrum kalıyorlar. Bu çocuklar istedikleri eğitimi alamıyor veya bir sağlık sorunu yaşadığı zaman istediği sağlık hizmeti alamıyor. Aynı şekilde hijyen ile ilgili, suyla ilgili sıkıntılar var. Yani burada böyle altyapı, üstyapı yok. Sonuçta buradaki çadırlarda bu vatandaşlar kalıyor. Bunların ihtiyacını karşılayacak ve rahat bir şekilde hayatlarını sürdürecek imkanlar sağlanmalı. En önemlisi bunların emeğinin karşılığı verilmelidir." şeklinde konuştu.

İLKHA