HÜDA PAR: Huzurevleri yaşlıların barınmaları için düşünülebilecek son çare olmalı

Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, yaşlıların barınması için düşünülen huzurevlerinin en son çare olması gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR: Huzurevleri yaşlıların barınmaları için düşünülebilecek son çare olmalı

HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, Her yıl 1 Ekim'de kutlanan Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

"Kime uzun ömür verirsek onun yaradılışını (gençliğini, güzelliğini bozar) gücünü azaltır, beli bükük hale getiririz" (Yasin 68) ayeti kerimesiyle başlanılan mesajda, yaşlıların içinde bulundukları duruma dikkat çekildi.

Yaşlıların sosyal çevreden ayrılmaması gerektiğine vurgu yapılan mesajda, "Allah’ın uzun ömür verdiği her insanın uğrayacağı bu dönem, fiziksel ve ruhsal güçlerin bir daha geri dönmeyecek şekilde zayıfladığı bir süreç olması hasebiyle, kişinin ailesi ve sosyal çevresi tarafından en fazla anlayış görmeye ve destek almaya ihtiyacının olduğu bir dönemdir. Onun içindir ki devletin yaşlılarla ilgili politikaları, onları aileleri ve sosyal çevrelerinden ayırmayacak şekilde yürütülmelidir. Uzun bir süre bakıma ve tedaviye ihtiyacı olan yaşlıların bu ihtiyaçları evlerinden, ailelerinden kopartılmadan karşılanmaya çalışılmalıdır. Yaşlıları adeta toplumdan izole eden Huzurevleri, Yaşlı Yaşam Yerleri gibi kurumlar yaşlıların barınmaları için düşünülebilecek en son çare olmalıdır." denildi.

"Yaşlılarla öğrenciler arasında etkileşim sağlanmalı"

"Eğitim politikaları revize edilmeli, ilkokuldan itibaren yaşlıların hakları, konumları, maddi ve manevi ihtiyaçları konusu eğitimin müfredatında yerini almalı, böylece itibarları korunmalıdır." denilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

Yaşlıların kaldığı kurumlar onların maddi ihtiyaçlarının yanında manevi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmalı; onların fiziksel, ruhsal ve ekonomik olarak sömürülmelerinin önüne geçilmelidir. Kurumlarda barınan yaşlılarla okul öğrencileri arasında etkileşim sağlanmalı, okul öğrencilerinin belirli aralıklarla bu kurumları ziyaret etme imkanları oluşturulmalıdır. Toplumda süregelen yaşlıların yük olduğu ile ilgili anlayıştan uzak olunmalı ve yeni nesillere bunun önemi gerek söz ile gerekse de yaşayış ile anlatmalıdır.

"Yaşlılarımız bizim tecrübe kaynağımız"

Yaşlıların tecrübelerinden istifade edilmesi gerektiği belirtilen mesajda, "Nitekim bizlere en güzel örnek olan Hz. Muhammed'in (Salallahu Aleyhi Vesselem) şu hadisi bu durumu özetlemeye yeterdir: 'Eğer beli bükülmüş yaşlılar, takva sahibi gençler, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı, belalar sel gibi üstünüze dökülecekti.' 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü vesile ederek bugünü ve hür günü yaşlılarımız için birer hürmet ve saygı günü olarak görmeli, onların tavsiyelerinden istifade ederek geleceği inşa etmenin yollarını aramalıyız. Yaşlılarımız bizim tecrübe kaynağımız! Onların kıymetini bileceğiz, onlarla huzur bulacağız!" ifadeleri kullanıldı.

İLKHA