HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Karaismailoğlu ve Muş ile deprem çalışmalarını görüştü

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile afet durum değerlendirmesinde bulundu, son durum hakkında bilgi aldı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Karaismailoğlu ve Muş ile deprem çalışmalarını görüştü

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek incelemelerini sürdürüyor.

Yapıcıoğlu'nun bu seferki durağı, depremin büyük bir yıkıma neden olduğu Adıyaman'dı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyet, Adıyaman'da depremzedeler ile bir araya gelerek sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi.

Depremde hayatını kaybeden acılı ailelerle bir araya gelerek taziyelerde bulunan Yapıcıoğlu, ayrıca depremde yaralanan vatandaşları da ziyaret edip genel durumları ve ihtiyaçları hakkında bilgi aldı.

Enkaz kaldırma çalışmalarını yerinde inceleyen Yapıcıoğlu, Afet Koordinasyonunda; Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, İHO-EBRAR, Avrupa Yetim Eli ve birçok STK'nın çalışmalarını yerinde gördü. Yapıcıoğlu, daha sonra yetkililer ile bir araya gelerek deprem çalışması hakkında afet durum değerlendirmesinde bulundu. 

Yapıcıoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Ticaret Bakanı Muş ile görüştü

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyet,  Afet Kriz Merkezini ziyaret ederek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile afet durum değerlendirmesi yaptı.

Basına kapalı yapılan görüşmede Yapıcıoğlu, Bakan Karaismailoğlu ile Muş'tan deprem çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Yapıcıoğlu, görüşmeden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, önemli açıklamalarda bulundu.

"Bütün teşkilatlarımızla, arkadaşlarımızla sahadayız" 

HÜDA PAR olarak depremin ilk anından itibaren sahada olduklarını anımsatan Yapıcıoğlu "Bütün teşkilatlarımızla, arkadaşlarımızla sahadayız. Dolaşıyoruz, dün Maraş'taydık, bugün de Adıyaman'da tekrar çalışmaların geldiği aşama ve ihtiyaçlar, eksiklikler, sorunlar var mı? Varsa nelerdir, bunları gidermek için neler yapılabilir, yerinde tespit etmek için geldik." dedi.

"Maalesef vefat eden vatandaşlarımızın sayısı gittikçe artıyor"

Depremde her geçen gün vefat sayılarının arttığını belirten Yapıcıoğlu: "Maalesef vefat eden vatandaşlarımızın sayısı gittikçe yükseliyor. İlk günlerde belki onlarla yüzlerle ifade edilen sayı 10 binleri aştı. Sadece Adıyaman'da vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 4 bini aştı ve bu rakamın artması endişesi var maalesef! Enkaz altından halen cesetler çıkıyor. Bu gün yaklaşık 150 civarında vatandaşımız enkaz altından çıkarıldı, cesetleri çıkarıldı." şeklinde konuştu.

"Rabbim vatandaşlarımızı sağ salim kurtarabilmeyi nasip eylesin"

"Ama sevindirici haberler de var."  diyen Yapıcıoğlu: "Mucize kabilinden halen insanlarımız sağ çıkarılıyor. Şu anda da sesleri tespit edilen, canlı olarak ulaşılmayı bekleyen vatandaşlarımız var, onların haberleri geliyor. Bunlar da işin sevindirici tarafı. Rabbim enkaz altında olup da halen canlı olan bütün vatandaşlarımızı sağ salim kurtarabilmeyi nasip eylesin inşallah." diyerek dua ve temennilerde bulundu.

"Koordinasyon olması halinde yardımlar çok iyi şekilde yapılacak"

Sahada yapılan çalışmalarda koordinasyonun önemine vurgu yapan Yapıcıoğlu "Ekipler çalışıyorlar, gittiğimiz yerlerde bir de bu işi koordine eden Sayın Bakanlarla da görüştük. Ekiplerimizin, sahadaki arkadaşlarımızın, sahadaki çalışmalarıyla ilgili hem bilgi verdik, hem de onların yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi aldık. Koordinasyon olması halinde bu yardımlar çok daha iyi bir şekilde yapılacak inşallah." dedi.

Koordinasyon eksikliğinden dolayı gelen yardımların heba olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu "Hemen her tarafta tespit edilen şöyle bir husus var; çok şükür Türkiye'nin her tarafından milletimiz belki kendi dişinden tırnağından artırdığını, hatta belki kendisine ihtiyaç duyduğu malzemeyi, gıdayı, giysiyi buraya gönderiyor. Fakat burada görüştüğümüz hem sivil toplum yetkilileri hem de resmi makamlar, 'Artık yardım göndermeyin, çünkü bu yardımlar heba oluyor' diyorlar." uyarısında bulundu.

"Uzun bir süre yardımların devam etmesi gerekiyor"

Yapılacak yardımların uzun bir zamana yayılacak şekilde planlı olması gerektiğini belirten Yapıcıoğlu "Şunu unutmamak lazım, özellikle mesela Adıyaman'da çok sayıda bina yıkılmış ve içine girilemeyecek durumda ağır ve orta hasarlı olan bina sayısı da çok fazla, bunlar binlerle ifade ediliyor. Bu, şu demektir; bu vatandaşlar belki uzun bir süre konteyner kentlerde ya da çadır kentlerde hayatlarına devam edecektir. Belki bunların önemli bir kısmı kendi işlerine gidemeyecekler, o yıkılan binaların altında dükkânı olan işyerini açamayacak. Yani daha uzun bir süre bu yardımların devam etmesi gerekiyor. Bu yüzden yardım gönderen bütün vatandaşlar, evet yardım kuruşlarına ayni ve nakdi yardımlarını yapsınlar. Ama buraya koordinesiz, plansız bir şekilde lütfen kimse yardım göndermesin, çünkü onların heba olma, onların israf olma tehlikesi vardır." şeklinde konuştu.

"Yapıcıoğlu Adıyaman'daki hasar durumunu kamuoyu ile paylaştı"

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, depremin ağır hasar bıraktığı Adıyaman'daki durumu paylaşarak "Bin 350 civarında hasar, tamamen yıkılmış bina var. Binin üzerinden de ağır hasarlı bina vardır, sadece Adıyaman'da. Bizim çalışmalarımız devam edecek, inşallah bu yaralar bütünüyle sarılıncaya kadar, bütün ekiplerimizle biz sahada olacağız. Şu anda alet edevat eksikliği kalmamış. İlk günlerde bunu resmi makamlar da kabul ediyor. Belki diğer yerlerdeki çalışmalar Adıyaman'da biraz geç başladı." dedi.

"Yaraları mümkün olan en kısa zamanda hep birlikte milletçe el ele vererek, saracağız"

Depremzedelerin yaşadığı sorunları dile getiren Yapıcıoğlu "Bazı talihsizlikler yaşanmış, o da şu anda yaralar hızla sarılıyor. Su ve elektrikle ilgili ciddi sıkıntılar var, bazı mahallelere verilmeye başlandı, inşallah bunlar her gün biraz daha artacak. Vatandaşların yoğun olarak talep ettiği bir şey vardı;  tuvaletle ilgili bir sıkıntı yaşıyorlardı. Seyyar tuvaletler kurulmaya başlanmış, bunlar devam edecek. Bir kaç cami açılmış, camilere su da verilmiş, inşallah tespit ettikleri sağlam olan camilerin tuvaletlerini temizlemek, doluşan kumları temizlemek, tıkanıklıkları açmak ve depolarına su doldurmak suretiyle onlar da vatandaşların kullanımına açılacaktır. Yaralar yavaş yavaş sarılıyor. İnşallah bu yaraları mümkün olan en kısa zamanda, hep birlikte milletçe el ele vererek, saracağız." şeklinde konuştu.

"Rabbim bir daha böyle felaketleri yaşatmasın"

Yaraların sarılmasından sonra, sorumluların tespit edilerek ağır bir ceza ile cezalandırılması gerektiğini belirten Yapıcıoğlu "Rabbim bir daha böyle felaketleri yaşatmasın. Böyle acılar yaşatmasın. Ben bu vesile tekrar peş peşe gelen bu iki çok şiddetli depremde hayatın kaybeden bütün vatandaşlarımıza, Allah'tan rahmet diliyorum. Allah-u Teâla onlara şehidlik mertebesini ihsan eylesin inşallah. Geride kalanlara sabır diliyorum. Yitirilen malları da inşallah sadaka hükmüne geçer. Fakat mutlaka bu yaralar sarıldıktan sonra, bu evlerin neden bu kadar kolay yıkıldığı sorusunu sormak ve bunun en doğru cevabını bulmak, bunun sorumlularını tespit etmek ve hak ettikleri cezayı da vermek gerekiyor." dedi. (İLKHA)