Hindular'dan camiye ve Müslümanların evlerine saldırı onlarca şehit

Yeni Delhi'de Müslüman ağırlıklı olarak yaşadığı Maujpur, Mustafabad, Jaffrabad ve Shiv Vihar gibi bölgelerine Hindular tarafından saldırılar düzenlendi. Cami ve evler ile iş yerlerini ateşe verdiler.

Geçen yıl sonunda onaylanan Yeni Vatandaşlık Yasası, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan ülkeye gelen ve Müslüman olmayan yasa dışı mültecilere vatandaşlık hakkı tanıyor.

Son çatışmalar, Hindistan'ın başkentinde onlarca yıldır yaşanan en fazla ölümlü olay oldu. Çatışmalarda 37 kişi yaşamını yitirdi ve 200 kişi yaralandı.

Delhi'de yasaya karşı çıkan ve destekleyen gruplar arasında Pazar günü başlayan çatışamalar, Müslüman azınlığın yaşadığı kuzeydoğu Delhi'de yoğunlaşıyor. Hindu grupların Müslümanların camilerini, dükkan ve evlerini hedef aldıklar.

Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal ise durumun endişe verici olduğunu belirtti ve ordunun göreve çağrılması gerektiğini söyledi.

Çatışmalar Delhi'nin Müslüman ağırlıklı Maujpur, Mustafabad, Jaffrabad ve Shiv Vihar gibi bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Bölgede 4'ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Bazı metro istasyonları kapatılırken, polis çatışmaların yaşandığı bölgelere girişlerde kimlik kontrolü yapmaya başladı.

Çatışmalardan BJP Lideri Mishra sorumlu

Çatışmalardan iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata'nın (BJP) lideri Kapil Mishra da sorumlu tutuluyor. Mishra, yeni vatandaşlık yasasını protesto etmek için oturma eylemi yapan göstericileri haftasonunda tehdit etmiş ve ABD Başkanı Trump'ın ülkeden ayrılmasından sonra göstericilerin zor kullanarak dağıtılacağını söylemişti.

'Yakılmış seccadeler, yırtılmış Kur'an sayfaları'

Çatışmalardan en çok etkilenen yerlerden olan Ashok Nagar'da sladırıya uğramış bir caminin dışında ufak bir kalabalık bekliyor.

Yeşil, beyaz binanın ön cephesi yanmış. Minarelerin birinde Hindistan bayrağı ve sağcı Hindu grupların simgelerinden olan hardal rengi bir bayrak asılmış. Minarenin hilali sökülmüş. Yerlerde yırtılmış Kuran sayfaları var. Yerde takkeler ve yanmış seccadeler bulunuyor.

Öte yandan, Gokulpuri bölgesinde bir cami ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

BBC