Hindistan'da Assam eyaleti 89 yıllık Müslüman evlilik yasasını iptal etti

Hindistan'ın Assam eyaleti, Müslümanların evlilik ve boşanmalarını düzenleyen 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası'nı yürürlükten kaldırdı.

Hindistan'da Assam eyaleti 89 yıllık Müslüman evlilik yasasını iptal etti

Hindistan'ın yüzde 34 ile en yoğun Müslüman nüfusuna sahip olan Assam eyaleti, evlilik ve boşanmalarını düzenleyen 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası'nı yürürlükten kaldırdı. Gelişme Müslümanlar tarafından eleştirilirken eyalet yetkilileri, bu adımın çocuk evliliklerini engellemek için atıldığını savundu. 

Hindistan'da ülke genelinde Hindular, Müslümanlar, Hristiyanlar ve diğer gruplar, evlilik gibi konulara kendi kurallarını takip ederken, Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), Müslümanların karşı çıkmasına rağmen Tek Medeni Kanun sözü verdi.

Müslümanlar ve Muhalefet partileri kararı eleştirdi

Ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin yöneticilerinden Abdur Raşid Mandal, Müslümanların 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası'ndan mahrum bırakıldığını savunarak, "Seçimlerden hemen önce hükümet, Hindu seçmenleri kutuplaştırmaya çalışıyor." dedi.

Yasanın çocuk yaşta evliliklere izin verdiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını kaydeden Mandal, bunun eyalette "Müslümanların evliliklerini kayıt altına alan tek mekanizma" olduğunu ifade etti.

Mandal, yasanın Hindistan Anayasası'na da uygun olduğunu savunarak, "Bu, Müslümanların yürürlükten kaldırılamayacak kişisel yasasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Uttarakhand eyaletinde de 7 Şubat'ta azınlıklara kendi inanç ve kültürlerine göre yargılanma esnekliği tanıyan yürürlükteki yasal düzenlemenin yerine, ülkedeki yasaları tek çatı altında toplayan "Tek Tip Medeni Kanun" kabul edilmişti.