Hikmetyar: Afganistan'daki savaş Afganistan'ın savaşı değil

Pakistan’ın Burban kasabasındaki bir otelde düzenlenen Afganistan Barış Konferansı’na, çok sayıda Afgan siyasi partileri temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi 57 kişi katıldı.

Hikmetyar: Afganistan'daki savaş Afganistan'ın savaşı değil

Pakistan’ın Burban kasabasındaki bir otelde düzenlenen Afganistan Barış Konferansı’na, Kureyşi'nin yanı sıra eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar, Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı Muhammed Kerim Halili, Cemiyet-i İslami lideri Muhammed Ata Nur ile çok sayıda Afgan siyasi partileri temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi 57 kişi katıldı.

Lahor Düşünce Merkezi ve Güney Asya Stratejik İstikrar Enstitüsünce düzenlenen konferansında konuşan eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar, dünyada Afganistan ve Pakistan'da istikrar istemeyenlerin olduğunu söyleyerek, "Afganistan'da on yıllardır süren savaş, Afganistan'ın savaşı değildir. Bu savaşa Afganistan maruz bırakıldı ve yeni nesillere miras kalıyor." dedi.

Afganistan'da barışın sadece Afganistan'a değil, tüm bölge ve dünyaya yarar sağlayacağını belirten Hikmetyar, "Afganistan'ın Orta ve Güney Asya'ya yakınlaşmasını, buradaki ticari pazarlarda yerini almasını istemeyenler var. Afganistan bu pazarlara ulaşır ve barışa kavuşursa ellerindekini kaybedeceğini biliyorlar. Pakistan gibi dost ülkeler ise bizim barışa kavuşmamızı ve ticari ilişkiler kurmamızı istiyor. Pakistan'la 2 bin 500 kilometreye yakın sınırımız var. Afganistan'da barışın sağlanması bu konferanstaki liderler kadar komşuların, bölgenin ve dünyanın çıkarınadır." ifadelerini kullandı.

Sıradaki adımın, Afganistan içindeki tüm grupların görüş birliğine varması olduğunu söyleyen Hikmetyar, "Tüm fraksiyonlarla, gruplarla ve paydaşlarla görüş birliğine varmamız gerekiyor. Aramızdaki problemleri konuşarak çözmeliyiz. Şeffaf bir bakış ve yaklaşımla inşallah bu konferansta bu konuda görüş birliğine varırız." temennisinde bulundu.

Hikmetyar, barışın sağlanmasıyla yeni bir safhanın başlayacağına da işaret ederek, "Kararlı bir hükümet kurmamız gerek. Bu hükümette tüm paydaşlardan üyeler olmalı ve hükümet milli iradeye saygılı ve özgür olmalı." dedi.

AA