Heniyye ve Abbas Tahran-Riyad yakınlaşmasının ardından Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor

Suudi Arabistan ile İran arasında başlayan yakın ilişkilerin etkisi ile Hamas lideri Heniyye ve Mahmud Abbas'ın Riyad'ı ziyaret edeceği duyuruldu.

Heniyye ve Abbas Tahran-Riyad yakınlaşmasının ardından Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor

İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin ve görüşmelerin başlamasının ardında, Ortadoğu yeni gelişmeler ve açılımlar yaşanıyor.

Resmi olmayan kaynaklara göre Hamas heyetinde İsmail Haniye ve yardımcısı Salih el-Aruri ile Halid Meşal bulunacak. Ziyaret gerçekleşirse, Suudi Arabistan ile gergin ilişkiler yaşayan Hamas için önemli bir atılım olacaktır.

Bu arada Filistin medya kuruluşları, Suudi Arabistan'ın Hamas'a üye olduğu ve faaliyetlerini finanse ettiği için Suudi Arabistan'da dört yıldır tutuklu bulunan Hamas'ın üst düzey üyelerinden Dr. Muhammed Hassan Aşur'u serbest bıraktığını bildirdi. Resmi olmayan kaynaklar, ailesiyle birlikte Türkiye'ye sınır dışı edileceği öne sürülüyor.

Bu açıklama, Hamas heyetinin bildirilen ziyareti öncesinde Suudi Arabistan adına bir iyi niyet göstergesi olarak yorumlanıyor.

Riyad’tan Mahmut Abbas’a davet

Filistin medyasına göre Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas, Suudi Arabistan kralı tarafından Riyad’a davet edildi. Geziye Sivil İşler Bakanı Hüseyin el-Şeyh ve Filistin istihbarat başkanı Majed Faraj katılacak.