Guterres'ten İşgalci İsrail'e tüm yerleşim yeri kararlarını geri çevirme çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İşgalci İsrail'in yeni yerleşim yeri kararıyla ilgili "derin endişe ve rahatsızlık duyduğunu" belirterek, Tel Aviv'e acilen tüm yerleşim yerlerine ilişkin faaliyetlerini durdurma ve geri çevirme çağrısında bulundu.

Guterres'ten İşgalci İsrail'e tüm yerleşim yeri kararlarını geri çevirme çağrısı

BM Sözcülüğü Ofisinden konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Guterres, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 4 binden fazla yeni yerleşim yeri planından "derin endişe ve rahatsızlık duyduğunu", söz konusu planın İşgalci İsrail'in yerleşim yeri faaliyetlerini hızlandıracağını ifade etti.

Yerleşim yerlerinin uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayan Guterres, bunların aynı zamanda iki devletli, adil ve kalıcı barışa engel teşkil ettiğine dikkati çekti.

"Filistin halkının doğal kaynaklarını gasbediyor"

Guterres, yasa dışı yerleşim yerlerinin genişletilmesinin gerginliği ve şiddeti tetiklediğini belirterek, aynı zamanda İsrail'in işgalini derinleştirdiğine ve Filistin halkının doğal kaynaklarını gasbettiğine dikkati çekti.

"İsrail' hükümetine işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim yeri faaliyetlerini acilen durdurma ve geri çevirme" çağrısı yapan Guterres, İşgalc iİsrail'in yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.

İşgalci İsrail'in yerleşim kararı

İşgalci İsrail'in Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), siyonist rejim hükümetinin, haftalık kabine toplantısında yeni yerleşim birimleri inşa etmek için gerekli izinleri alma sürecini "önemli ölçüde kısaltan" bir kararı onaylayacağını belirtmişti.