Guantanamo eski tutukluları Umman'dan Yemen'e sınır dışı edildi

Forever Wars haber sitesinin haberine göre, Umman'dan 24'e yakın Yemenli erkek ve eski Guantanamo tutuklusu sınır dışı edildi.

Guantanamo eski tutukluları Umman'dan Yemen'e sınır dışı edildi

Erkekler, 2015-2017 yılları arasında Guantanamo Körfezi hapishanesinden transfer edildikten sonra Umman'a yerleştirilmişti. Anlaşmaya göre Muscat, eski tutuklulara barınma, sağlık hizmeti, mali kaynaklar ve iş eğitimi sağlamıştı.

Şimdi Yemen'e geri gönderildiler. Forever Wars'a bilgi veren beş kaynak, Guantanamo'da daha önce tutuklu bulunan 28 Yemenli erkekten 24'ünün ülkeye geri gönderildiğini, geri kalanların ise "yakın zamanda sınır dışı edileceğinin" beklendiğini söyledi.

Haber sitesine konuşan eski bir tutuklu, Ummanlı bir yetkilinin kendisine ABD'nin bu hamleye yeşil ışık yaktığını söylediğini belirtti.

"Ummanlı yetkililer bize ABD hükümetinin bizi Yemen'e geri göndermeleri için yeşil ışık yaktığını bildirdi," dedi eski bir Guantanamo tutuklusu. "Bunun kanıtını istediğimizde, herhangi bir kanıt sağlamayı reddettiler. Birincil amaçlarının bizi sınır dışı etmek ve gönüllü olarak ayrıldığımızı söylememizi sağlamak olduğu ortaya çıktı." 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü MEE'ye yaptığı açıklamada, Umman'ın eski tutuklulara "başlangıçta talep edilenden çok daha uzun süre" destek ve mali yardım sağladığını söyledi.

Sözcü, "ABD, eski Guantanamo tutuklularının sonsuza dek kabul ülkelerinde kalacakları beklentisine hiçbir zaman sahip olmadı" dedi.

Şu anda 11 Yemenli tutuklu Guantanamo'da süresiz olarak tutuluyor. Mayıs ayında, ABD medyası bu tutukluların Ekim 2023'te Umman'a transfer edilmesinin planlandığını bildirdi, ancak Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı süreci durdurdu.

Transferle birlikte Guantanamo'nun nüfusu, Ocak 2002'de faaliyete geçmesinden bu yana ilk kez 20'nin altına düşecek.

2002'den beri tesiste 780 tutuklu tutuluyor. Yaklaşık 750 tutuklu, çoğunlukla gizli askeri operasyonlarla geri gönderme veya yeniden yerleştirme yoluyla transfer edildi.

Bugün geriye kalan 30 kişiden sadece on biri askeri komisyonlar sisteminde savaş suçlarıyla suçlandı. Bunlardan on tanesi yargılanmayı bekliyor ve sadece biri mahkum edildi. Ayrıca, Guantanamo'nun sözde "sonsuza dek mahkumları" olan üç tutuklu, süresiz savaş hukuku gözaltında tutuluyor ve ne mahkeme suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor ne de serbest bırakılmaları öneriliyor. 

Yemen kökenli birkaç eski Guantanamo tutuklusu Yemen'e geri gönderildikten sonra zarara maruz kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri yaklaşık bir düzine eski tutukluyu Yemen'e geri gönderdikten sonra, biri ülkeye geldikten kısa bir süre sonra aniden ortadan kayboldu.

2017 yılında Yemen'e geri gönderilen eski bir Guantanamo tutuklusu ABD'nin düzenlediği hava saldırısında katledildi.

Kaynak: Middle East Eye