Gazze'de İşgalci İsrail'in saldırılarında hasar gören 90 bin konutun yeniden imarı gerekiyor

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İşgalci İsrail'in son yıllarda düzenlediği saldırılarda kısmen ya da tamamen zarar gören ve yeniden imarı gereken 90 binden fazla konut olduğu belirtildi.

Gazze'de İşgalci İsrail'in saldırılarında hasar gören 90 bin konutun yeniden imarı gerekiyor

Filistin'deki Mizan İnsan Hakları Merkezi, "2022 yılı Gazze Şeridi'ndeki ekonomik, sosyal ve kültürel hakların gerçekliği" temalı bir rapor hazırladı.

Rapora ilişkin Gazze'de düzenlenen basın toplantısında Mizan İnsan Hakları Merkezi adına konuşan araştırmacı Basim Ebu Cerayi, geçen sene İşgalci İsrail'in uygulamaları nedeniyle abluka altındaki bölgede oluşan zararlar hakkında bilgi verdi.

Ebu Cerayi, İşgalci İsrail'in saldırıları nedeniyle hasar gören konut sıkıntısının geçen yıldan günümüze devam ettiğini belirterek, "Bölgede 90 bin 17 konutun kısmen ya da tamamen hasarlı olduğu tespit edildi. Bu yapıların yeniden imara ihtiyacı var." dedi.

Gazze'de güvenilir ve yeterli içme suyu miktarının önceki seneye göre gerilediğini ifade eden Ebu Cerayi, Gazze'deki akifer kuyularından çıkarılan toplam suyun yüzde 2,96'sının uluslararası sağlık standartlarına uygun olmadığı bilgisini paylaştı.

Abluka altındaki Gazze'den çıkabilmek için izin bekleyen hasta Filistinliler

Ebu Cerayi, kısıtlı sağlık imkanlarına sahip Gazze Şeridi'nde, tedavi olmayı bekleyen hastalara yönelik İsrail'in ihlallerine de değindi.

Filistinli yetkili, tedavi amaçlı Batı Şeria veya Kudüs'e geçmek isteyen 20 bin 295 hastanın, siyonist rejim makamlarına dilekçe verdiğini ancak bu dilekçelerden yüzde 33'üne ya ret yanıtı verildiğini ya da görmezden gelindiğini aktardı.

İşgalci İsrail'in, 225 hastayı bölgeden çıkışları için soruşturma ve sorguya tabi tuttuğunu belirten Ebu Cerayi, bunlardan sadece 24'ünün çıkışına onay verildiğini kaydetti.

İşgalci İsrail'in saldırılarının öğrenciler arasında yol açtığı kayba da dikkati çeken Ebu Cerayi, geçen yıl 6'sı üniversite öncesi aşamadan, 2'si lisans ve lisans üstü aşamadan olmak üzere 8 öğrencinin saldırılar sonucu yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Ebu Cerayi, geçen sene Gazze'den gelerek İşgalci İsrail'de çalışan Filistinlilerden 5'inin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.