Gazze Şeridi Belediyeler Birliği: Yakıtın tükenmesi sağlık ve çevre felaketinin habercisidir

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği su ve kanalizasyon istasyonlarını çalıştıran yakıt miktarının tükenme aşamasına geldiğini dikkat çekti.

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği: Yakıtın tükenmesi sağlık ve çevre felaketinin habercisidir

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği Başkanı Dr. Yahya Al-Sarrac Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin medya merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yakıt krizine dikkat çekti.

Gazze Şeridi'ndeki belediyelerin, işgal saldırısının ilk gününden bu yana vatandaşlara tüm sınırlı kapasite ve büyük risklere rağmen hizmet vermek için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Sarrac, belediyelerdeki acil durum ekiplerinin Gazze Şeridi'ndeki mahallelerden mümkün olduğu kadar fazla su sağlamak, atık toplamak ve kanalizasyonları boşaltmak ve arıtmak için çalıştığını belirtti.

Sarrac, "Üst üste on beşinci gün boyunca devam eden işgal saldırısı, tesis ve hizmetlerde büyük hasara ve elektrik, su ve yakıt kesintilerinin tamamen kesintiye uğramasına neden oldu." dedi.

Bu hasar ve krizin, belediyelerin sunduğu temel hizmetleri olumsuz ve önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Sarrac, sektördeki tüm belediyelerin elektrik kesintisi ve ciddi yakıt sıkıntısı yaşadığını kaydetti.

Şu anda Gazze ve Kuzey Valiliklerinde yaşayan vatandaşların sayısının bir milyondan fazla olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Sarrac, temel hizmetleri sağlamak için belediyelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yakıt kıtlığının büyük bir sağlık ve çevre felaketinin ve büyük bir susuzluğun habercisi olduğunu ifade eden Sarrac, yaklaşık 20 kanalizasyon tesisi ve deniz suyu tuzdan arındırma tesisinin çalışmayı durdurduğu ve her bir belediyenin yaklaşık günlük 2 bin ton atık toplamak için yakıt ihtiyacının olduğu konusunda uyardı.

Sarrac, "Elektrik kesintileri ve kanalizasyon tesislerinin işletilmesi için gerekli yakıtın bulunmaması nedeniyle her gün büyük miktarlarda arıtılmamış atık suyun denize sızmaya devam etmesi, sağlık ve çevre felaketinin daha da kötüleşmesine yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Sarrac, tüm uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine hızlı hareket etmeleri, yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve su pompalamanın yeniden sağlanması için çalışmaları çağrısında bulundu. Sarrac, ayrıca elektrik tedarikini yeniden başlatmaları ve tüm belediyelerin temel hizmetleri sunabilmesi için temel tesisleri işletmek için gerekli yakıtı sağlamaları çağrısında bulundu.