Fransa'da Müslümanlar üzerinde yeni kontrol mekanizması

Fransa'da, imamları kontrol altında tutacak bir konsey kuruluyor. Öte yandan, ülkede ayrımcılığa uğrayan müslümanlara hizmet veren "Fransa İslam düşmanlığı ile Mücadele Kolektifi"nin ise feshedileceği duyuruldu.

Fransa'da Müslümanlar üzerinde yeni kontrol mekanizması

Macron, Elysee Sarayı'nda Fransa İslam Konseyi (CFCM) temsilcileriyle biraraya geldi. Elysee'deki buluşmaya, CFCM'e bağlı olan ve Fransa'daki farklı eğilimleri temsil eden, aralarında Diyanet'in yurt dışı örgütlenmesi DİTİB’le, Milli Görüş Teşkilatı'nın Avrupa örgütü CIMG'in de olduğu 7 federasyon temsilcisi katıldı.

Fransa'da, "Ulusal İmamlar Konseyi" kuruluyor

CFCM, ülkedeki 300 kadar yabancı imamın görevlerine son verilmesi ve Fransa'da görev yapacak imamların Fransa'da yetişmesi için bir "Ulusal İmam Konseyi" projesi üzerinde de çalışıyor. Macron, CFCM'den, doktor ve avukat eğitim şartnamelerini model alarak, "imamların eğitimi şartnamesi" hazırlamalarını istedi.

Macron, Fransız Müslüman toplumunun temsilcilerinden 15 gün içinde dernekler için, kamuoyunda "laiklik şartı" olarak bilinen bir "Cumhuriyet Değerleri Şartı" hazırlamasını istedi. CFCM ve Macron, 15 gün sonra Elysee'de yeniden biraraya gelecek.

Le Figaro gazetesi, Macron'un bu talebini, 'Bu bir ültimatoma benziyor, İslam ve Cumhuriyet arasında bir sözleşme imzalamak için Müslüman toplumun temsilcileri üzerindeki baskı kesin' şeklinde değerlendirdi.

İslam düşmanlığı ile Mücadele Kolektifi kapatılıyor

Müslümanlar üzerinde yeni bir denetim mekanizması oluşturulurken, ülkedeki islama düşmanlığını engellemeye çalışan örgütler ise kapatılıyor.

Müslümanlara yönelik ayrımcılığa karşı kurulan "Fransa İslam düşmanlığı ile Mücadele Kolektifi"nin feshedileceği açıklandı.

Derneğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in aşırı sağcıların baskılarına boyun eğdiğine dikkat çekildi.

Derneğin faaliyetleri 29 Ekim'de durdurulmuştu.

Dernek temsilcileri ise, İslamofobi mağdurlarına hukuki destek sağlamaya, Fransa dışından devam edeceklerini duyurdu.

Reuters, VOA