Elias d'Imzalene: Fransa "Avrupa'da İslamofobi ve ayrımcılığın öncüsü" haline geldi
Fransız Müslüman Aktivist Elias d'Imzalene, AGİT konferansında Fransa'nın 'İslamofobi ve ayrımcılığın öncüsü' haline geldiğini söyledi.
Müslüman sivil toplum örgütleri, Polonya'da düzenlenen büyük bir güvenlik konferansında, Avrupa genelinde Filistin yanlısı aktivizme yönelik devlet baskısının giderek arttığı konusunu dile getirdiler.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Varşova'da bu hafta düzenlenen İnsani Boyut Konferansı'nın konuşmacıları arasında, Eylül ayında Filistin yanlısı bir gösteri sırasında "Paris'te intifada" çağrısı yaptığı bir konuşma nedeniyle bu ayın sonlarında yargılanacak olan tanınmış Fransız Müslüman aktivist Elias d'Imzalene de yer aldı.
Konferansta konuşan d'Imzalene, Fransa'nın "Avrupa'da İslamofobi ve ayrımcılığın öncüsü" haline geldiğini söyledi.
Fransız Müslüman savunuculuk örgütü Perspectives Musulmanes adına konuşan D.lmzalene, "Bu yıl, oyunun önünde kalmak için, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan her aktivist ağır bir şekilde zulüm görüyor. Devlet, gerekli her türlü yolla onların sesini susturmaya çalışıyor," ded.
D'Imzalene, 8 Eylül'de Fransa'nın başkentinde düzenlenen bir protestoda kalabalığa "Paris'te intifadaya liderlik etmeye hazır mıyız? Banliyölerimizde? Mahallelerimizde?" diye sorduğu konuşması nedeniyle tutuklandı ve gözaltında tutuldu.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüphelinin, köken, etnik köken, millet, ırk veya din temelinde halkı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla 23 Ekim'de Paris ceza mahkemesinde yargılanması bekleniyor.
İngiltere, Fransa, İsveç, Avusturya ve Danimarka'dan gruplar yayınladıkları ortak bildiride, "Gazze'de İsrail zulmüne karşı direniş biçimlerinin bastırılması ve suç sayılmasında yadsınamaz bir artış" olduğunu belirterek, aktivistlerin ve protestocuların tutuklanması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve örgütlerin kapatılıp yasaklanması gibi uygulamaları gerekçe gösterdi.
Kıta çapındaki bu baskının, "insan haklarının teşviki ve korunmasında endişe verici bir gerilemeyi" ortaya çıkardığı uyarısında bulunuldu.
'Demokrasiden ziyade ikiyüzlülük'
Konferansta konuşan İngiltere merkezli Cage International adlı kampanya grubunun tanıtım koordinatörü Shezana Hafiz, İngiltere hükümetini, İşgalci İsrail'e silah ihracatını desteklemeye devam ederken sivil özgürlükleri ve yargı bağımsızlığını tehlikeye atmakla suçladı.
Hafız, "İsrail'in cezasız kalmasına izin vermek, zamanımızın en karanlık lekelerinden biridir" dedi.
Temmuz ayında göreve gelen mevcut İşçi Partisi hükümeti, geçen ay İşgalci İsrail'e yönelik 350 silah ihracat lisansından 30'unu askıya aldı ancak daha ileri gitmediği, örneğin Gazze'de hava saldırıları düzenlemek için kullanılan İsrail F-35 savaş uçaklarının parçalarının ihracatına kısıtlamalar getirmediği için eleştirilere maruz kaldı.
Hafız, Filistin Eylem Grubu'nun İşgalci İsrail'e silah tedarik etmekle suçladığı şirketleri hedef alan doğrudan eylem protestoları nedeniyle tutuklanan aktivistlerin durumlarını örnek göstererek, "Bugün İngiltere'de siyasi tutuklular var" dedi.
AGİT, Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Amerika'dan 57 üye ülkeyi bir araya getiren "dünyanın en büyük bölgesel güvenlik örgütü" olarak tanımlanıyor.
İnsani boyut konferansına hükümetler, uluslararası örgütler ve sivil toplum temsilcileri katılıyor ve AGİT konferansı, üye ülkelerdeki “demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü durumunun değerlendirilmesi” için bir fırsat olarak nitelendiriyor.
Geçtiğimiz hafta konferansı açan, şu anda örgütün başkanlığını yürüten Malta Devlet Başkanı Myriam Spiteri Debono şunları söyledi: "Şu anda her zamankinden daha fazla insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı sadece bizim özlemimiz olmamalı. Bu bizim sorumluluğumuz ve buna tam bağlılığımız olmalı."
Ancak konferansta konuşan İsveçli Müslüman hakları savunucusu örgüt İnsan'ın sözcüsü Amanj Aziz, "Batı dünyasının çoğunluğunun son bir yıldır temel insan haklarını açıkça hiçe saymasını ve bu hakların ihlal edilmesini izledikten sonra burada olmak gerçeküstü bir his" dedi.
Kaynak: Middleeasteye.net