Fransa 6 camiyi ve çok sayıda derneği kapatma kararı aldı

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, hükümet tarafından 6 camiyi kapatma ve çok sayıda derneğin fesih edilmesine yönelik gerekli işlemlerin başlatıldığını duyurdu.

Fransa 6 camiyi ve çok sayıda derneği kapatma kararı aldı

Fransa İslam propaganda yaptıkları iddiasıyla 6 camiyi ve çok sayıda derneği kapatma kararı aldı.

Le Figaro gazetesine açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Gerard Darmanin 89 ibadethanenin üçte birinin radikal olmasından şüphelenildiğini ve istihbarat servisleri tarafından verilen uyarılarla Kasım 2020'den beri incelendiğini açıkladı.

Darmanin kapatılmasına karar verilen 6 caminin 5 farklı departmanda yer aldığını belirtti.

Darmanin, 2017'den bu yana güvenlik servislerinin yaklaşık 24 bin teftiş gerçekleştirdiğini ve aşırılık yanlısı oldukları iddiasıyla 650 yeri kapattığını vurguladı.

Yetkililer ayrıca İslami yayınevleri Nawa ve Siyahi Afrika Savunma Ligi'nin (LDNA) tasfiye edilmesini isteyecek.

Geçtiğimiz yıl Paris'teki Amerikan elçiliği önünde polis şiddetine ve ırkçlığa karşı yapılan bir protestoyu organize eden LDNA'nın ise "ayrımcılığa çağrılarda" bulunduğunu iddiasında bulunuldu.

Darmanin ayrıca bir yıl içerisinde 10 derneğin de tasfiye kapsamına alınacağını dördü ile ilgili işlemlerin önümüzdeki ay başlayacağını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi olan Devlet Konseyi hükümetin Fransa'da İslamofobi Karşıtı Kollektifi (CCIF) ve Baraka City adlı organizasyonları kapatma kararını onaylamıştı.

Öte yandan Darmanin bölge valilerine de yabancı ülkeler tarafından gönderilen imamlara oturum izni vermemeleri çağrısında bulundu.