Fransa 50'den fazla İslami kurumu hedef tahtasına koydu

Fransız polisi, derste Peygamberimizin karikatürlerini gösteren öğretmenin öldürülmesini bahane ederek ülkedeki dindarlara yönelik gece baskınları düzenleyip çok sayıda kişiyi gözaltına alırken, İçişleri Bakanı Darmanin'de 50'den fazla İslami kurumu da kapatacaklarını duyurdu.

Fransa 50'den fazla İslami kurumu hedef tahtasına koydu

Fransa'da tarih öğretmeni Samuel Paty'nin geçtiğimiz cuma günü öldürülmesinin ardından Fransa hükümeti uzun süreden beridir hedefinde olan İslami kurumlara ve sindirmek istediği Müslümanlara yönelik gece baskınlarına başladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada pazartesi günü İslami çevrelere yönelik çok sayıda polis baskını düzenlendiğini bildirdi. Bakan, şüphelilerin "olayla doğrudan bağlantılı olmadığını", operasyonların daha çok bir mesaj niteliği taşıdığını vurguladı.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, operasyonlarda internette İslami propaganda nedeniyle istihbarat servislerinin gözetiminde olan kişiler hedef alındı. Fransa İçişleri Bakanı, cinayeti destekler yönde açıklamalarda bulunan 80 kişi hakkında da soruşturma başlatıldığını duyurdu. Darmanin, 50'den fazla derneğin bu hafta boyunca yetkili birimlerin ziyaretine tabi olacağını ve çoğunun kapatılma ihtimali ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Darmanin, özellikle Fransa'da İslamofobi ile Mücadele Derneği'ni (CCIF) hedef göstererek, bu derneğin "Cumhuriyet düşmanı" faaliyetlerde bulunduğuna dair çok sayıda kanıt bulunduğunu iddia etti.

DW, Ajanslar