Filipinler'deki aktif mpox vakaları 14'e yükseldi

Filipinler Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede 6 yeni vaka tespit edilmesiyle aktif maymun çiçeği (mpox) vakalarının sayısının 14'e yükseldiğini bildirdi.

Filipinler'deki aktif mpox vakaları 14'e yükseldi

Bakanlığa göre tüm yeni 6 aktif vaka, daha az şiddetli olan Clade II tipini taşıyor ve bulaşıcı viral hastalıktan ölen hasta yok.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Albert Domingo, "Toplumda bulaşmanın devam etmesine rağmen Sağlık Bakanlığı, mpox Clade II'yi kontrol altına alabilir." dedi.

Domingo, yeni mpox vakalarıyla birlikte Filipinler'de Temmuz 2022'den bu yana 23 vakanın kaydedildiğini söyledi.

Filipinler Sağlık Bakanı Teodoro Herbosa ise düzenlediği basın toplantısında,"Mümkün olduğunca hızlı ve geniş kapsamlı testler yaptığımız için daha fazla pozitif mpox vakası bekliyoruz. Vaka sayılarının artması enfeksiyonların artması anlamına gelmiyor." dedi.

Herbosa, Filipinler'in Covid-19 salgını sırasında uygulananlara benzer "sınır kontrolü veya karantina tedbirleri" uygulamayı planlamadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, 14 Ağustos'ta Afrika'nın çeşitli bölgelerinde vakaların artmasının ardından mpox salgınını uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmişti.