Fas’ta Kur’an hafızlarının resmi sayısı yaklaşık 1.628 milyon

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Fas’ın İslam ülkeleri arasında en fazla Kur’an hafızına sahip ülkesi olduğunu açıkladı.

Fas’ta Kur’an hafızlarının resmi sayısı yaklaşık 1.628 milyon

Enjazya sitesinin haberine göre, UNESCO, Fas Krallığı’nın Kur’an hafızları sayısı açısından birinci sırada yer aldığını ve  bir buçuk milyondan fazla erkek ve kadının Kur’an hafızı olduğunu söyledi.

UNESCO istatistiklerine göre Fas’ta Kur’an hafızlarının resmi sayısı yaklaşık 1.628 milyondur ve bu durum, bu ülkeyi, bir milyon hafızı olan Libya gibi diğerlerinden ayırmaktadır.

Raporda Fas’ta Kur’an hafızlarının yüzde 68’inin kırsal ve çöl bölgelerinde ve çoğunun ana dilinin Amazigh olduğu bölgelere ait olduğu belirtiliyor.

UNESCO ayrıca Fas’ta Kur’an ezber merkezlerinin sayısının 30 binden fazla olduğunu belirtti.

Bunun da Kur’an eğitim ve öğretimi konusunda geniş bir altyapıya sahip olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Her yıl Taroudant kasabasına 50 kilometre uzaklıktaki Tamsoult kırsal bölgesinde yeni Kur’an hafızlarını onurlandırmak için büyük kutlamalar düzenleniyor.

Kur’an eğitimi kamuoyu tarafından büyük ilgi gördüğünden ülkenin kültürel ve dini aktivistleri, Vakıflar ve Diyanet İşler Bakanlığı’ndan, kırsal bölgelerden gelen Kur’an hafızlarını desteklemesini ve teşvik etmesini istediler.

Bu ülkede Kur'an-ı Kerim eğitimi, tilaveti, ezberi ve hafızların onurlandırılması alanında her yıl birçok yarışma ve festival düzenlenmektedir.