Fas’ta bir araya gelen Libya 6+6 Komitesi, seçim yasaları konusunda anlaştı

Fas’ın Bouznika şehrinde bir araya gelen, Libya’da Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi’nin üyeleri, cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerine ilişkin yasalarla ilgili bir dizi ihtilaflı noktanın üstesinden gelmeyi başardıklarını bildirdi.

Fas’ta bir araya gelen Libya 6+6 Komitesi, seçim yasaları konusunda anlaştı

Komite üyeleri, bu anlaşmayı resmi olarak imzalamak için yakında Fas’ta tekrar bir araya geleceklerini ekledi.

Komite Sözcüsü Ömer Ebu Buleifa, “Fas’ta yaklaşık 10 gün tartıştık ve tüm detayları ele aldık. Ardından tüm anlaşmazlık noktalarında anlaştık. Bunun sonucunda iki yasa çıkarıldı. Bunlardan ilki yasama erki ile ilgili olup, cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin yasa üzerinde de anlaşmaya varılmıştır” dedi.

Buleifa ayrıca, “Önemli tüm noktalar tam bir mutabakatla kararlaştırıldı ve başardığımız her şeyi, zorlama veya baskı olmadan, tüm özgür ve bilinçli irademizle imzaladık” diye ekledi.

6+6 Komitesi, seçim yasalarını hazırlamak amacıyla Mart ayında Libya Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi’nden altışar üye tarafından oluşturuldu.

Konuyla ilgili anlaşmazlıklar arasında, askeri personel ve çift uyrukluların adaylığına ilişkin madde yer alıyor.

Buleifa yaptığı açıklamada, heyet üyeleri arasındaki görüş birliğinde bu maddenin de yer alıp almadığına açıklık getirmedi.

Meclis üyesi Celal Şuvaihdi ise, gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi;

“Temsilciler Meclisi komitesi ile Devlet Konseyi arasında cumhurbaşkanlığı ve meclis seçim yasası konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki günlerde bu yasayla ilgili nihai anlaşmayı imzalamak veya karara bağlamak için Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi Başkanı’nın katılımını bekliyoruz. Tüm tartışmalar komisyon üyeleri içinde gerçekleşti ve herhangi bir dış müdahaleye maruz kalmadık.”

Fas Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Nasır Burita da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “Anlaşma, önemli bir kilometre taşı. Çünkü Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi, seçimleri düzenlemek için gerekli kurallarla ilgili bu konuları inceleme yetkisine sahip” dedi.

Fas, daha önce Ocak 2021’de egemenlik pozisyonları konusunda bir anlaşmayla sonuçlanan Libya diyaloğunun turlarına ev sahipliği yapmıştı.