Facebook: Çinli hackerlar platformdaki Uygurlara siber saldırı yaptı

Facebook, Çinli bilgisayar korsanlarının, ülke dışında yaşayan Uygur kökenli aktivistler, gazeteciler ve muhalifler hakkında casusluk yapmak için sahte hesaplar üzerinden, siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Facebook: Çinli hackerlar platformdaki Uygurlara siber saldırı yaptı

Sosyal medya devi Facebook, ana vatanlarından uzakta yaşayan Uygurları hedef alan ve bu kişilere ait cihazlara zarar verici ve izlemeyi sağlayan casusluk yazılımı kullanan bir grup Çinli bilgisayar korsanını platformdan engellediğini duyurdu.

Çinli hacklerların Uygurlar arasında güven sağlamak amacıyla sahte gazeteci, öğrenci ya da sivil toplum örgütü üyesi hesapları açtığı ifade ediliyor.

Platformdan yapılan açıklamada internet ortamında Earth Empusa ya da Evil Eye adıyla bilinen Çin merkezli hacker grubunun özellikle aktivist, gazeteci ve muhalif isimlere odaklandığı kaydedildi.

Yaklaşık 500'e yakın Uygur'un etkilendiği siber saldırı girişiminde, Doğu Türkistan'da doğan ancak şu anda Türkiye, Kazakistan, Suriye, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada gibi ülkelerde yaşayan kişilerin hedef alındığı ifade edildi.

Korsan faaliyetlerinin çoğunun Facebook'un sunucularından (server) uzakta gerçekleştiği, Çinli hackerlerın casusluk yazılımını doğrudan platformda paylaşmak yerine, kötü amaçlı farklı internet sitelerine bağlantı kurmaya çalıştığı kaydedildi.

"Casusluk yazılımını 2 Çinli firma geliştirdi"

Facebook yaptıkları incelemede Beijing Best United Technology Co Ltd (Best Lh) ve Dalian 9Rush Technology Co Ltd (9Rush) adlı iki Çinli firmanın izine ulaştıklarını ve internet korsanları için gerekli Android yazılımını bu firmaların sağladığını duyurdu.

Facebook ayrıca, siber saldırıların sorumlusu olarak doğrudan Çin hükümetini suçlamasa da ilgili bilgisayar korsanlarının "iyi kaynaklara sahip olduğunu " ve "ısrarlı bir operasyon" gerçekleştirdiklerini vurguladı.

AA