Endonezyalılardan Trump’ın 'Yüzyılın Anlaşması'na ret

Endonezya'da sokaktaki vatandaş, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü ''Yüzyılın Anlaşması''nın Filistinliler için kabul edilemez bir plan olduğunu belirtti.

Endonezyalılardan Trump’ın 'Yüzyılın Anlaşması'na ret

Başkent Cakarta’da yaşayan Endonezyalı Müslümanlar, ABD yönetiminin, İsrail-Filistin sorununa çözüm getireceğini iddia ettiği ‘’Yüzyılın Anlaşması’’ planına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkentte özel şirkette işçi olan 45 yaşındaki Muhammed Sugeng, ABD’nin İsrail lehine sunduğu planın hiçbir şekilde kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirterek ''Bu planın uygulanmasını doğru bulmuyorum. İşgalci İsrail’in faydasına bir durum.'' dedi. Sugeng ayrıca siyonist İsrail’in ürünlerinin boykot edilmesi gerektiğini zira bunlardan elde edilen gelirlerin Filistinlileri öldürmek için kullanıldığını ifade etti.

ABD’nin girişimiyle barış planının başlatılmasının haksızlık olduğunu vurgulayan 35 yaşındaki öğretmen Firman Aulia, ''Çünkü İsrail, Filistin topraklarını haksız bir şekilde kendine ekledi. ABD, başından beri bölgeye barış vaatleri sundu ama Filistin, şu ana kadar hiç barış yüzü görmedi.'' diye konuştu.

Barış planının adaletsiz olduğunu ve barış getireceğine inanmadığını söyleyen Aulia, Arap ülkelerinin Filistin’in bağımsızlığı konusunda dik duruş sergilemeleri gerektiğini belirterek bu konuda Suudi Arabistan’ı da ABD’ye destek verme eğiliminde olmakla eleştirdi.

ABD girişiminin henüz bir kazan kazan çözümü olmadığını dile getiren 30 yaşındaki gazeteci Boy Aditya da ''Şu anki durumda İsrail otoritesinin faydasına olan ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan bir anlaşma. Kudüs’ün yalnızca Yahudilere ait değil, aynı zamanda Hristiyanlara ve Müslümanlara ait bir bölge olduğunu biliyoruz. Filistin için büyük bir kayıp olur.'' ifadelerini kullandı.

16 yaşındaki öğrenci Eva Apriani, ABD planının, Filistin’e zarar veren, İsrail’e yarar sağlayan bir girişim olduğunun altını çizerek Filistin halkının bağımsızlık haklarını almalarını ve kendi ülkelerine sahip olmalarını desteklediğini kaydetti.

''ABD her zaman keyfi davranıyor''

Özel şirket çalışanı 43 yaşındaki Jumiartono da dünya siyaseti ve meselelerine ilişkin ABD’nin her zaman keyfi davrandığını işaret ederek ''Yüzyılın Anlaşması'' olarak iddia edilen girişimin haksız bir plan olduğunun altını çizdi.

Filistin’de özellikle ibadet eden halkın bombalanmasının barbarca bir hareket olduğunu ifade eden Jumiartono, Endonezya dahil diğer tüm ülkelerin Filistin konusunu önemsemesi gerektiğini belirtti.

Ticaretle uğraşan 45 yaşındaki Waris, ABD’nin öne sürdüğü barış planının adaletsiz olduğunu ve barış getireceğine inanmadığını söyleyerek Filistin halkının durumunu gördüğünde çok üzüldüğünü dile getirdi.

İsrail’in çok acımasız olduğunu ve ilgili anlaşmanın hakkaniyetli bir yönü bulunmadığını vurgulayan 42 yaşındaki girişimci Ruslan, ''Filistin’i desteklemeli, Filistin ve İslam için mücadele etmeliyiz. İslam ülkeleri uzun zamandır zulüm altında. Filistin’e yardım etmeli ve onlar için dua etmeliyiz.'' dedi.

"ABD iyi niyetli değil"

ABD'nin sözde barış sağlayacağını iddia ettiği planda iyi niyetli olmadığının altını çizen Endonezyalı Müslümanlar, planın da adil olmadığını ve barış getirmeyeceğini belirtti.

Endonezya Ulaştırma Bakanlığı'nda memur olarak çalışan 37 yaşındaki Ahmet Muzairi, ''ABD yönetiminin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını hepimiz biliyoruz. ABD'nin İsrail tarafını tutma eğiliminde olduğu açık.'' diye konuştu.

Barış konusunda ABD'nin iyi niyetli olmadığını dile getiren Muzairi, ''Ancak ABD gerçekten uzlaşı istiyorsa, Filistin topraklarını asıl sahiplerine geri vermek zorunda. Filistin'deki kardeşlerimizin adalet içinde ve uygun bir hayat yaşamalarını diliyorum.'' ifadesini kullandı.

Sokak yemeği satan 60 yaşındaki Ismawati, İsrail ile açık bir şekilde yakın ilişki içindeki ABD'nin barış planında iyi niyet görülemeyeceğini ve Filistin'in çıkarına bir durum olması konusunda da şüphe duyduğunu vurguladı.

Bu zamana kadar tarihe bakıldığında ABD girişimiyle daha önce başlatılan barış çabalarından bir sonuç elde edilmediğini söyleyen kamu çalışanı 54 yaşındaki Djoko Sarwono da ''ABD'nin daha önceki girişimlerinin de İslam dünyasını memnun etmek için amaçsız sözlü uzlaşılar olduğunu düşünüyorum. İsrail-Filistin sorununda başından bu yana çok fazla çaba sarf edildi. Ancak hiçbir verim alınamadı.'' şeklinde konuştu.

Barış planının her iki tarafı da memnun etmeyeceğini söyleyen Sarwono, ''Adil bir durum olup olmayacağı konusunda kararsızım. İsrail için istenen çözüm, barış ve müzakere değil. Onların barış ve müzakere tanımlamaları bizimkinden (Müslümanlar) farklı.'' yorumundan bulundu.

Lise öğrencisi 15 yaşındaki Defarose Zahvawardani de ''Filistin toprakları eskiden çok genişti. İsrail'in işgaliyle çok küçük alan içinde kaldılar. Bence, İsrail'i destekleyen ABD öncülüğündeki bir İsrail-Filistin barış planının adalet ve barış getirmesi mümkün değil. Filistinliler kendi topraklarında yalıtılmış kalacaklar.'' ifadelerini kullandı.

İşportacılık yapan 52 yaşındaki Muhammed Tjartono ise ''Sorun şu ki, ABD, uzlaştırmaya yardımcı olabilir mi? Çünkü bu bir milletler meselesi. Onları nasıl bir durum içine sokacak? İnsanlar doğrudan kurban olacaklar. Tabii ki barış istiyoruz, iki taraf arasında daha fazla çatışma istemiyoruz. Ancak Filistin halkı, sürekli İsrail'in saldırısı altında.'' görüşünü paylaştı.

ABD planının, Filistin halkı için adil olmasını temenni eden motosikletli yolcu taşımacılığı yapan 58 yaşındaki Sudarsono, ''Trump'ın İsrail ve Filistin halkını uzlaştırabileceğinden emin değilim. Filistinliler için gerçek adalet istiyorum. Filistinli masum insanların, kadın ve çocukların saldırıya uğradığını televizyonda görmüştüm.'' dedi.

Pazarda elbise satan 32 yaşındaki Viki Fernanda Putra da ABD'nin İsrail ile yakın olmasından dolayı bu barış planının özellikle Filistin halkı için işe yarayacağına inanmadığını kaydetti.

AA