Elçiliğe saldırı! Azerbaycan: Gerekli tedbirler alınmadı, İran: Hassasiyetle soruşturuyoruz!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliğe yapılan silahlı saldırıya ilişkin İran'ın, "diplomatik misyonun güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli tedbirleri almadığını" açıkladı. İran ise, saldırının boyutlarının "siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturulduğunu" açıkladı.

Elçiliğe saldırı! Azerbaycan: Gerekli tedbirler alınmadı, İran: Hassasiyetle soruşturuyoruz!

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlenmesi sonrası açıklamalar peşpeşe gelmeye gelmeye devam ediyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırının şiddetle kınandığı belirtilerek "İran, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nden doğan yükümlülüğü gereği elçiliğin ve çalışanlarının güvenliğini sağlamak zorundaydı" denildi.

İran'daki Azerbaycan diplomatik misyonuna daha önce de tehditlerin yapıldığı ileri sürülen açıklamada, "Bu tür durumların önlenmesi ve diplomatik misyonlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler İran'ın nezdinde sürekli gündeme getirilmiştir. Maalesef son kanlı terör saldırısı, bu yöndeki acil çağrılarımıza gereken hassasiyeti göstermemenin ciddi sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. İran'da son dönemde artan Azerbaycan karşıtı kampanyanın diplomatik misyonumuza yönelik bu tür saldırıları teşvik ettiği kanaatindeyiz" ifadeleri kullanıldı.

İran: Hassasiyetle soruşturuyoruz!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani'de konuyla ilgili açıklamasında, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin de yaralandığı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Azerbaycan halkına ve hükümetine taziyelerini ileten Kenani, "Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor" ifadelerini kullandı.

Kenani, "İlgili makam ve kurumların ön araştırmalarının sonucu, bu eylemin arkasında kişisel saiklerin olduğunu gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Tahran Emniyet Müdürü görevden alındı

İran'da Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırının ardından Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi'nin görevden alındığı bildirildi.