"Eğer bu coğrafyada Allahu Ekber diyebiliyorsak bu şehit kanlarının bereketidir"

Şubat ayının şehadet ayı olması münasebetiyle Şehitler Kervanı Platformu ve Mustazaflar Cemiyeti tarafından Van'da Şehitler Gecesi programı düzenlendi.

"Eğer bu coğrafyada Allahu Ekber diyebiliyorsak bu şehit kanlarının bereketidir"

Bir düğün salonunda düzenlenen programa yoğun katılım sağlandı. Program Suat Tink tarafından okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Özlem Ajans sanatçıları tarafından şehitler ve şehitlikle ilgili söylenen ilahi ve ezgilerle devam eden programda Âdem Kılıç, kendi yazdığı Kürtçe bir şiir seslendirdi.

Gecenin anlam ve önemi üzerine bir konuşma yapan Araştırmacı-Yazar Yunus Emiroğlu, şehit ve şehitliğin ne demek olduğunu söyledi.

Şehidin dünyaya dair hiçbir beklentisi olmayan sadece Hakka adanmış kişinin adı olduğunu belirten Emiroğlu, "Şehitler, tevhid mücadelesinin ebedi şahitleridirler. Şehit, niçin yaşadığını ve niçin mücadele ettiğini, hangi değerler uğruna çaba sarf ettiğini, kime karşı durduğunu bilen adamdır. Bunu fehmeden adamdır. Bunu idrak eden insandır. Şehitler, zamanın zulmünün ve masumiyetinin de tanıklarıdır. Hem şahit olarak yaşadılar, şehit oldular. Şehadetleri ile bir kez daha şahit olarak yazıldılar ve tanıklık edecekler." dedi.

Emiroğlu, "Eğer bugün bu topraklarda Allahu Ekber diyebiliyorsak, eğer bugün bu coğrafyada kelimeyi şahadet getirebiliyorsak, Allah'ı ve Peygamberi tanıyorsak, bilin ki bu şehit kanlarının bereketidir. Bu kazanının bedeli önceden ödenmiştir." ifadelerini kullandı.

"Şehadet bilinci yok olmaya başladı" 

Bir dünyevileşmenin başladığına dikkat çeken Emiroğlu, "Şehadet bilinci toplumda yok olmaya başladı çünkü hayata ve ölüme yüklediğimiz manalar değişmeye başladı. Toplumda bir araya geldiğimizde birinci gündem maddemiz ticaret ve dünyevi kazanımlar oluyor. Eğer biz eşyanın kontrolüne girersek kaybederiz. Eşya bizim kontrolümüzde olursa kazanırız. Onun için bu dünyevileşme musibetine karşı başta kendimi sonra sizleri uyarıyorum. Allah muhafaza dünya sevgisi bizim ahiretimizi mahvedebilir." İfadelerini kullandı.

Şehitlik ve şehadet bilincini diri tutmak için bazı tavsiyelerde bulunan Emiroğlu, şunları söyledi, "Şehitlik ve şehadet bilincini diri tutmak için evvela dünyayı ve dünyalıkları Allah'a giden yolda bir araç bir vasıta olarak görmeliyiz. Asla amaç olmamalıdır. Her şartta ve ortamda haktan ve adaletten asla ayrılmamamız lazım. İslam ve Müslümanların izzet ve şerefini korumak için sürekli uyanık olmalıyız. Gelecek nesillere ve çağlara bu mesajı ancak böyle ulaştırabiliriz. Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman kardeşlerimizin dertleri ve problemleri ile dertlenebilmeliyiz çünkü şahitlik bunu gerektirir."

Program, Özlem Ajans sanatçıları tarafından okunan ilahi ve ezgilerin ardından sinevizyon gösterimi ve okunan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)