ECOWAS Mali'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS, Mali'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı.

ECOWAS Mali'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Mali'ye yönelik yaptırımlarını ülkede yeni geçiş hükümetinin kurulması üzerine kaldırdı.

ECOWAS'tan yapılan yazılı açıklamada, Mali'de geçiş sürecine ilişkin "olumlu bir ilerlemenin" olduğu belirtildi.

ECOWAS Dönem Başkanı ve Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo imzalı açıklamada, bu ilerleme dahilinde, darbenin yaşandığı 18 Ağustos gecesinden bu yana uygulanan yaptırımların kaldırıldığı duyuruldu.

Geçiş hükümetinde hangi isimler yer alıyor?

Mali'de pazartesi günü kurulan 25 üyeli geçiş süreci hükümetinde kilit öneme sahip 4 bakanlığa askerlerin getirilmesi dikkati çekti.

Buna göre Savunma Bakanlığı'na darbenin yöneticilerinden Sadio Camara, Ulusal Uzlaşma Bakanlığı'na askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyinin (CNSP) Sözcüsü İsmael Wague, Bölgesel Yönetim Bakanlığı'na Albay Abdoulaye Maiga ve Güvenlik Bakanlığı'na da Albay Modibo Kone atandı.
Geçiş sürecinin cumhurbaşkanlığına emekli asker Bah N'Daw, yardımcılığına da darbeyi düzenleyen CNSP lideri Assimi Goita getirilmişti.

Eski Dışişleri Bakanı Ouane de başbakan olarak belirlenmişti.

ECOWAS'ın taleplerinin bir kısmı karşılanmıştı

ECOWAS, N'Daw'ın askeri geçmişine karşın bu göreve getirilmesini memnuniyetle karşılasa da CNSP'nin yayımladığı geçiş sürecine ilişkin şarttaki bir maddeye itiraz etmişti.

CNSP'nin resmi gazetede yayımladığı şartın 7'inci maddesinde, cumhurbaşkanı yardımcısının, gerektiğinde cumhurbaşkanlığı görevine vekalet edebileceği ifadesi yer almıştı.

Bunun üzerine CNSP, 2 Ekim'de şartı güncellemiş ve söz konusu ifadeyi çıkarmıştı.

ECOWAS'ın hala devrik lider İbrahim Boubacar Keita hükümetinde yer alan ve 18 Ağustos'tan bu yana alıkonulan isimlerin serbest bırakılmasını ve CNSP'nin feshedilmesini istediği de biliniyor.

Euronews