DSÖ: Tonlarca Covid-19 tıbbi atığı insan sağlığını tehdit ediyor
Dünya Sağlık Örgütü son raporunda, dünyayı son iki senedir etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle oluşan 144 bin ton tıbbi atığın insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler sağlık ajansı yeni raporunda, atılan şırıngaların, kullanılmış test kitlerinin ve eski aşı şişelerinin on binlerce ton tıbbi atık oluşturduğunu ve sağlık atık yönetim sistemleri üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu kaydetti.
71 sayfalık belgede Mart 2020 ile Kasım 2021 arasında kullanılan 87 bin ton kişisel koruyucu ekipmanın büyük bir bölümünün atığa dönüştüğü belirtildi.
140 milyon adedi aşkın test kitinin oluşturduğu atığın ise bir olimpiyat havuzunun üçte birini dolduracak yer kapladığı raporda dikkat çekilen diğer bir nokta oldu.
"Hem sağlık çalışanları hem de çevre için tehlikeli"
Dünya Sağlık Örgütü raporunda, atılan çöplerin sağlık çalışanları için potansiyel bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. Zira örgüte göre çalışanlar, iğne batmasından ya da hastalığa neden olan mikroplara çalıştıkları süre boyunca maruz kalabiliyor.
Bunun yanında bu çöplerin çevreye de zararlı olabileceğinin de altını çizen rapor, kötü yönetilen çöp depolarına yakın yaşam bölgelerinin yanan atıklardan kaynaklanan kirli havadan etkilenebileceği, yaşanacak olası bir sızıntının doğal içme suyu kaynaklarını etkileyebileceği ve parazit oluşumuna neden olabileceği belirtildi.
Rapor bu tehlikelerin hangi ülkelerde daha fazla olduğunu net bir şekilde işaret etmese de, Hindistan'ın kırsal bölgelerindeki atık arıtma tesislerindeki sorunlara ve Madagaskar'daki karantina tesislerinden gelen büyük hacimli dışkı çamurlarına atıfta bulundu.
BM sağlık kuruluşu, ambalaj ile kişisel koruyucu ekipmanların kullanımının azaltılması ve yanmayan atık arıtma teknolojisine yatırım yapılması dahil olmak üzere reform ve ek yatırım çağrısında bulundu.