Çocuk gözüyle Mübarek Ramazan

Kendilerine henüz farz olmadığı halde Ramazan ayında oruç tutmanın büyük bir sevincini yaşayan çocuklar, aileleri ile birlikte bu ayı dolu dolu geçiriyor.

Henüz küçük yaşlarına rağmen oruç tutan çocuklar, bu davranışlarıyla büyüklere adeta örnek oluyor. Ramazan ayını büyük bir coşku içerisinde geçiren çocuklar, rahmet ve mağfiret ayının güzelliğinden faydalanmak için oruç tutmakla birlikte Kur'an-ı Kerim okuyor ve teravih namazı kılıyor.

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesi ve 20 yaş altındakilere getirilen sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı 23 Mart'tan bu yana uzaktan eğitim gören çocuklar, evden çıkamıyor.

Gün boyu evde kalan çocuklar, zamanlarını en güzel bir şekilde değerlendirmek için Ramazan ayını da fırsat bilerek aileleri ile birlikte Kur'an-ı Kerim ve kitap okumanın yanı sıra vakit ve teravih namazlarını kılmayı da ihmal etmiyor.

Bu süreçte derslerini de aksatmayan çocuklar, kendilerine henüz farz olmadığı halde Ramazan ayında küçük bedenleriyle oruç tutmanın sevincini yaşıyor. Oruç ibadetini yerine getirdikleri için çok mutlu olduklarını belirten çocuklar, Ramazan ayının kendileri için çok güzel geçtiğini söylediler.                            

Geçtiğimiz yıllarda aileleri ile birlikte teravih namazı ve mukabele için camiye giden ve cıvıl cıvıl sesleri ile camilerde neşe kaynağı olan çocuklar, tıpkı ebeveynleri gibi Ramazan ayında camilerden mahrum kalmanın hüznünü yaşıyor.

Ramazan ayında oruç tutmanın mutluluğu içerisinde rahmet ikliminin heyecanına ortak olan çocuklar, Ramazan ayı ilgili duygu ve düşüncelerini İLKHA'ya anlattı.

Ramazan ayını büyük bir coşku içerisinde geçirdiklerini ifade eden çocuklar, bu ayın feyiz, bereketi ve güzelliğinden faydalanmak için oruç tuttuklarını söyledi.                            

"Bu sene de Ramazan ayı güzel geçiyor"

Ramazan ayının çok güzel geçtiğini belirten 11 yaşındaki Sümeyye Öztaş, "İslam aleminin Ramazan ayı mübarek olsun. Bu sene Coronavirus nedeniyle evimizde kalıyoruz. Geçen sene okullar açıkken orucumu tutuyordum. Ama okul nedeniyle biraz zorlanıyordum. Bu sene evde kaldığımdan dolayı oruç tutmak daha kolay oluyor. Evde daha güzel vakit geçiriyorum. Bol bol kitap okuyorum. Ailece cemaatle namaz kılıyoruz. Babam imam oluyor, kardeşim de müezzinlik yapıyor. İftar sofralarında anneme yardım ediyorum. Coronavirus nedeniyle geçen seneki gibi iftar davetlerine gitmiyoruz ama bu sene de Ramazan ayı güzel geçiyor. Kardeşlerimle oyun oynuyor, birbirimize İslami ders anlatıyoruz. Camilerde teravih namazı ve mukabelenin olmamasından dolayı çok üzülüyoruz. Camilerde teravih namazı kılınmadığından dolayı namazımızı evde kılıyoruz. Bu şekilde güzel oluyor. Ama isteriz ki camiler açık olsun, hep beraber teravih namazımızı kılalım." dedi.

"Allah'ın rızasını kazanmak için oruç tutuyorum"

Kendisine henüz farz olmasa da Allah'ın rızasını ve sevgisini kazanmak için oruç tuttuğunu söyleyen 10 yaşındaki Ayşe Nur Çoban da "Ramazan ayını çok seviyorum. Çünkü Ramazan ayında Allah için oruç tutuyoruz. Biraz zorlansak bile Allah için oruç tuttuğumuzdan dolayı kolay geçiyor. Şu ana kadar tüm oruçlarımı tuttum. Geçtiğimiz sene havalar sıcak ve sabah erken okula gittiğimden dolayı sadece bazı günler oruç tutmuştum. Evde cüzümüzü sürüyor, cemaatle namaz kılıyoruz. Oruç tuttuğum zaman fakir insanların halini daha iyi anlıyorum. Bazen arkadaşlarımız, bazı yemekleri beğenmiyorlar. Ama bazı insanlar da bırakın yiyeceği, bir kıyafetleri bile yok. Oruç tutunca fakir insanları daha iyi anlıyoruz. İnşallah bu sene bütün oruçlarımı tutacağım." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayını evimizde güzel bir şekilde ihya ediyoruz"

Ailesi ile birlikte Ramazan ayını dolu dolu yaşadığını belirten 10 yaşındaki Tahir Öztaş ise, "Virüsten dolayı bu yıl evimizde kalıyoruz. Oruçlarımı tutuyorum. İnşallah bu sene bütün oruçlarımı tutacağım. Evde namaz kılıyoruz, babam imam oluyor, ben de müezzinlik yapıyorum. Hep birlikte Kur'an-ı Kerim ve dini kitap okuyoruz. Okuduğumuz kitapları birbirimize anlatıyoruz. Derslerime çalışıyorum. Geçen sene okula gittiğimden dolayı oruç tutunca biraz zorlandığımdan sadece bazı günler oruç tutabildim. Geçen sene teravih namazına camiye gidiyorduk. Ama bu sene virüsten dolayı camiye gidemiyoruz." diye konuştu.

" İnşallah bu sene oruçlarımın hepsini tutacağım"

Ramazan ayı başladığından beri oruç tuttuğunu belirten 8 yaşındaki Rümeysa Fıstık da, şunları dile getirdi:

Ramazan ayını çok seviyorum. Ramazan ayı çok güzel. Herkesin Ramazan ayı mübarek olsun. İnşallah Ramazan ayları güzel geçiyordur. Geçen sene oruçlarımın hepsini tutamadım. Çünkü hem hava sıcaktı hem de okula gidiyordum. Bu sene, şu ana kadar ki oruçlarımın hepsini tuttum. İnşallah geri kalanın hepsini de tutacağım. Teravih namazını ailece kılıyor, cüzümüzü de sürüyoruz.

"Camilere gidemesek de evlerimizi mescide çevirmeliyiz"

Geçtiğimiz Ramazanlarda teravih namazı ve mukabele için camiye gittiğini ancak bu Ramazan, camiye gidemediği için üzüldüğünü belirten 12 yaşındaki Medine Koçyiğit ise, "Ramazan ayı bizler için sevinç ve coşku ayı demektir. Ramazan ayı diğer aylara göre çok güzel, heyecanlı ve coşkulu geçiyor. Allah'ın yardımı ile Ramazan ayında cüzümüzü okumayı da aksatmadan sürdürmeye çalışıyoruz. Teravih namazlarımızı kılmaya çalışıyoruz. Geçen sene Ramazan ayında arkadaşlarımızla birlikte camiye gidiyorduk, teravih namazını kılıyor, cüzümüzü birlikte sürüyorduk. Ama bu sene ise camiye gidemiyoruz. Çünkü camiler virüs nedeniyle kapalı. Bu sene akrabalarımızı da iftar yemeğine davet edemiyoruz. Ramazan çok güzel bir ay olduğundan bu ayı çok iyi değerlendirmeliyiz ve vaktimizi de boşa harcamamalıyız. Kur'an-ı Kerim ve kitaplarımızı okumalıyız. İslami derslere daha çok önem vermeliyiz. Bu yıl Ramazan ayı bizler için çok üzüntülü geçiyor. Ama yine de Ramazan ayını güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz. Bu Ramazan ayında camilere gidemesek de evlerimizi mescide çevirmeliyiz." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayı geldiğinden dolayı çok mutluyum"

Ramazan ayı ve orucun çok güzel geçtiğini belirten 8 yaşındaki Meryem Öztaş ise tüm arkadaşlarına oruç tutmaları tavsiyesinde bulunarak, "Ramazan ayı geldiğinden dolayı çok mutluyum. Geçen sene oruçlarımı tutamamıştım. Ama bu yıl orucumu tutabiliyorum, inşallah hepsini de tutacağım." diye konuştu.

İLKHA