Çin’den ABD’ye Çinli şirketlere 'adil ve eşit tutum' çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çinli şirketlere yönelik Huawei benzeri yaptırımlara hazırlanmasına tepki göstererek, bu ülkeye "adil ve eşit tutumda bulunması" çağrısı yaptı.

Çin’den ABD’ye Çinli şirketlere 'adil ve eşit tutum' çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD’nin Çinli video gözlem şirketi Hikvision'a Huawei benzeri yaptırıma hazırlanmasına dair, "Son zamanlarda defalarca ABD’nin devlet gücünü kullanarak, Çin dahil diğer ülkelerin şirketlerini baskı altına almasına ve karalamasına karşı çıktığımızı ifade ettik" dedi.

Çin’in tavrının açık ve tutarlı olduğunu belirten Lu, "Burada bir kez daha vurgulayabiliriz ki, ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisi karşılıklı saygı ve fayda temelinde kurulu olmalı" ifadelerini kullandı. 

Sözcü Lu, Çinli şirketlerin piyasa kurallarına ve uluslararası normlara uyması gerektiğini söylerken, "diğer ülkelere de Çinli şirketlere adil olması ve ayrımcılık yapmaması" çağrısında bulundu.

ABD basını, Washington yönetiminin Hikvision şirketine Huawei benzeri yaptırımlar getirmeyi düşündüğünü, bu yaptırımlarla Hikvision'un ABD şirketlerinden teknolojik ekipman almasına kısıtlama getirileceği, Amerikan şirketlerinin de bu şirkete teknolojik ekipman satarken hükümet onayı almak zorunda kalabileceğini yazmıştı.

AA