Çin, kamplardaki Uygurlu Müslümanları fabrikalara göndermeye hazırlanıyor

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplardaki Uygurlu Müslümanları çalıştırmak için ülkenin çeşitli yerlerindeki fabrikalara göndermeye hazırlanıyor.

Çin, kamplardaki Uygurlu Müslümanları fabrikalara göndermeye hazırlanıyor

South China Morning Post (SCMP) gazetesinde yer alan haberde, söz konusu adımın kamplarda eğitimlerini tamamlayan on binlerce Uygurlu Müslümana yönelik planlanan işe yerleştirme programının bir parçası olduğu belirtildi.

Haberde, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ülke ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkisine rağmen, Çin'in bu adımla tartışmalı kamplardaki politikasının başarısını göstermeyi amaçladığı kaydedildi.

Bu kapsamda, çalıştırılmak üzere Çin’in yüksek teknoloji üretim merkezi olan Shenzhen şehrine 50 bin, Shaoguan şehrine ise 30 binden fazla kişinin gönderileceği aktarıldı.

Çin, 80 binden fazla Uygurlu Müslümanı fabrikalara zorla gönderdi

Avustralya'da bulunan düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) yayımladığı raporda, Çin'in 2017-2019 yıllarında da 80 binden fazla Uygurlu Müslümanı fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği ortaya konuldu.

Raporda, işe yerleştirme programının “Çin’in azınlık vatandaşlarını hedef alan yeniden yapılandırma kampanyasının bir parçası” olduğu vurgulandı.

Kamplardan gelen Uygurlu Müslümanların mesai saatleri dışında da sürekli gözetim altında tutulduğunun belirtildiği raporda, zorunlu olarak kaldıkları yatakhanelerde "ortak dil" kabul edilen Mandarin (Putonghua) lehçesi dersleri ve ideolojik eğitim aldıklarına yer verildi.

Öte yandan, işe yerleştirilen Uygurlu Müslümanların ibadet etmelerinin yasak olduğu bilgisi de paylaşıldı.

AA