Çin, Bitcoin madenciliği ve ticaret faaliyetlerini durdurdu
Çin, finansal riskleri önlemek için Bitcoin madenciliği ve ticaret faaliyetlerini durdurdu.
Çin, finansal riskleri önleme çabaları çerçevesinde Bitcoin madenciliği ve ticaret faaliyetlerini durduracağını açıkladı.
Söz konusu karar, Çin Devlet Konseyi Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından alındı.
Komiteye başkanlık yapan Başbakan Yardımcısı Liu He, yaptığı açıklamada, Pekin’in ayrıca menkul kıymetler piyasasındaki yasadışı faaliyetleri önleyerek, hisse senedi, tahvil ve forex piyasalarının istikrarını korumaya çalışacağını söyledi.
Bu kararın hemen ardından Bir diğer kripto para birimi Ethereum’da haftalık kayıp yüzde 15’e çıktı.
Çin, son olarak 18 Mayıs tarihinde finans kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para birimleri üzerinden hizmet vermesini yasakladığını duyurmuştu. Bu karardan hemen sonra çarşamba günü Bitcoin’de değer kaybı günde yüzde 12’yi geçerken, şubat ayından bu yana ilk kez 40 bin dolar seviyesinin altı görüldü.
Çin’deki Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği, Ödeme ve Takas Platformu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Son dönemde kripto para birimleri çok sert şekilde yükselirken ve düşerken, spekülatif kripto işlemleri artış gösterdi. Bu insanların varlık güvenliklerini ihlal ediyor, ekonomik ve finansal düzeni ciddi şekilde aksatıyor.” ifadeleri yer almıştı.
Çin, kripto parayı yasal kabul ediyor mu?
Çin kripto parayı yasal bir para olarak kabul etmiyor ve bankacılık sistemi kripto parayı ya da bağlantılı hizmetleri kabul etmiyordu. Hükümet 2013’te Bitcoin’i sanal bir mal olarak tanımlayarak bireylerin serbestçe çevrimiçi ticarete katılabilmelerine izin verildiğini duyurdu. Ancak mali düzenleyiciler bankaların ve ödeme şirketlerinin Bitcoin bağlantılı hizmet vermesini yasakladı.
Eylül 2017'de bu yana yatırımcıları korumak ve mali riskleri azaltmak adına ICO (Initial Coin Offerings) yani dijital para arzına da yasak getirdi. ICO kuralları ayrıca kripto ticaret platformlarının yasal parayı kripto paraya çevirmesine ya da kripto parayı yasal paraya dönüştürmesine de yasak getirdi.
Kısıtlamalar birçok ticaret platformunun kapanmasına ve ülke dışına kaymasına yol açtı. ICO kurallarının mali kurumları ve ödeme şirketlerini hesap açma, kayıt, ticaret, takas ve ödeme hizmetleri vermekten alı koyduğu için resmi verilere göre Temmuz 2018'de 88 sanal döviz ticaret platformu ve 85 ICO platformu piyasadan çekildi.
Euronews