Çin: ABD, üniversitelerimizde siber casusluk yapmakta

Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ni üniversitelerinden birine karşı siber casusluk yapmakla suçladı. Çin polis teşkilatından yapılan açıklamada, bir üniversitedeki bilgisayarlara sızıldığı belirtildi.

Çin: ABD, üniversitelerimizde siber casusluk yapmakta

ABD'li yetkililerin askeri araştırma yapıldığını söylediği bu üniversitede yaşanan son olay, iki ülkenin birbirlerine karşı yaygın sanal casusluk şikayetlerinde yeni bir halka oldu.

Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi, saldırıları Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) kadar izlediğini kaydetti. Ancak saldırının nasıl yapıldığına dair ayrıntılara ulaşılamadı.

NSA, Sincan'da yer alan 'Northwestern Polytechnical Üniversitesi'nin ağ yönetimi ve diğer “temel teknolojiler” hakkında bilgi çalmakla suçlandı. Çinli analistlerin NSA'ya kadar takip edildiğini söylediği 41 adet "ağ saldırısı" tespit edildiği ifade edildi. 

Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği konuya ilişkin yorum taleplerine yanıt vermezken, Çin ve ABD, Rusya ile birlikte siber savaş araştırmalarında küresel aktörler olarak görülüyor.

Taraflarlar birbirini suçluyor

Washington, Pekin'i ticari sırları çalmak için yeteneklerini kötüye kullanmakla suçluyor ve Çinli askeri yetkililere karşı suç duyurusunda bulunuyor. Çin ise, ABD'yi üniversiteler, enerji ve internet şirketleri ve diğer hedefler hakkında uygunsuz şekilde casusluk yapmakla suçluyor.

Amerikalı güvenlik uzmanları, iktidardaki Komünist Partisi'nin askeri kanadının, Halk Kurtuluş Ordusu'nun ve Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın da bilgisayar korsanlarına sponsorluk yaptığını söylüyor.

Washington, Çinli üniversitenin hava ve su altı insansız hava araçları ve füze teknolojisi geliştirmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Geçen yıl bir Çinli olan Shuren Qin, gerekli lisanslar olmadan Northwestern Polytechnical Üniversitesi'ne sualtı ve deniz teknolojisi ihraç etmekten suçlu bulunduktan sonra Boston'daki bir federal mahkeme tarafından iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstihbarat kurumlarının savaşı

ABD Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olan NSA, iletişim ve diğer verileri elde etmekten sorumlu bir kurum.

Doğudaki Tianjin şehrinin polis departmanı tarafından 1996 yılında kurulan Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi ise kendisini bilgisayar karşıtı virüs ürünlerinin denetlenmesinden ve test edilmesinden sorumlu Çin kurumu olarak tanımlıyor.

Pazartesi günü yapılan açıklama, NSA'yı Çin'de başka "kötü amaçlı ağ saldırıları" da gerçekleştirmekle suçladı, ancak herhangi bir hasar verilip verilmediğine dair herhangi bir ayrıntı paylaşılmadı.

Açıklamada, Çinli analistlerin saldırıların arkasında NSA'nın olduğu sonucuna nasıl vardığına dair hiçbir bilgi de bulunmuyor. 

Açıklamada, bilgisayar korsanlarının okulun güvenliğinde "sıfır gün" veya daha önce bildirilmemiş bir güvenlik açığı hedeflediği belirtildi. İzinsiz girişlerin Japonya, Güney Kore, İsveç, Polonya, Ukrayna ve Kolombiya dahil olmak üzere 17 ülkedeki sunuculardan gerçekleştirildiğini söyledi.

Açıklamada, “İkinci Tarih” ve “Çay İçme” gibi isimlerle NSA yazılım araçları olduğu belirtildi, ancak üniversitede kullanılmış olabileceği söylenmedi.