Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, yeni seçim yasasıyla sokaktaki 'değişim' talebini karşılamaya çalışıyor

Cezayir, bir süredir iki yıl öncekine benzer şekilde 'köklü değişim' talebiyle düzenlenen kitlesel protestolara sahne oluyor. Cumhurbaşkanı Tebbun, seçim yasası ile 'aday listelerinde dönen yolsuzluğu' gidereceğini savunuyor.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, yeni seçim yasasıyla sokaktaki 'değişim' talebini karşılamaya çalışıyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, geçen ay parlamentonun alt kanadını feshederek erken seçim için startı verdikten sonra, seçmenlerin farklı listelerden istedikleri sıralamayı seçebilecekleri "açık liste" sistemini içeren seçim yasasını onayladı.

Ülkede eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'yı koltuğundan eden kitlesel halk protestolarının ardından çalkantılı bir dönemde göreve gelen Tebbun, dün onayladığı yasa ile 2016'daki seçim kanununun yol açtığı "aday listelerinde üst sıralarda yer alabilmek için dönen yolsuzluğu" gidereceğini savundu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada yeni seçim yasasında "açık liste" sisteminin benimsendiği ifade edildi ancak başka detaylara yer verilmedi. Cumhurbaşkanlığının daha önceden partilere gönderdiği taslakta, siyasi partilerin ve bağımsız isimlerin aday listelerini İçişleri Bakanlığının değil geçen yıl kurulan Bağımsız Seçim Komisyonunun onaylayacağı aktarıldı.

Taslakta "kampanya sürecinde, nefret ve ayrıştırıcı dil kullanmasına müsaade edilmeyeceği" ifadesi dikkati çekerken, adayların kampanyalarında harcayabileceği üst limitler de belirlendi.

İki yıl önceki protesto dalgası ve gelişen olaylar sonunda liderlik kadrosunda köklü değişime giden Cezayir, yerel basına göre haziran ayında yerel ve parlamento seçimlerine gitmeyi planlıyor.

AA