Çavuşoğlu: ABD, Suriye'de normalleşmeye karşı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Rusya, Suriye ve Türkiye arasında yapılan 3'lü görüşmeye ABD'nin karşı olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu: ABD, Suriye'de normalleşmeye karşı

Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu "ABD'den bize 'Bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor?' diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD'nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esed görüşmesi olur mu?" sorusu üzerine, "Böyle bir tahminde bulunmak doğru olmaz. En nihayetinde bu Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği bir karar. Ama Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey vardı: "Aşamalı bir diyalog olacak" şeklinde. Önce istihbarat ve Savunma Bakanları, sonra Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir." ifadelerini kullandı.