'Camnu Keşmir'in özel statüsü kaldırıldıktan sonra 69 kişi şehit oldu'

Yerel Cammu ve Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu'nun (JKCCS) derlediği rapora göre, bölgede 5 Ağustos'tan bu yana meydana gelen protestolarda 33'ü sivil, 69 kişi yaşamını yitirdi.

'Camnu Keşmir'in özel statüsü kaldırıldıktan sonra 69 kişi şehit oldu'

Hindistan'da hükümetin özel statüsünü 5 Ağustos'ta kaldırmasından bu yana Cammu Keşmir'de en az 69 kişinin şehit olduğu açıklandı.

Yerel Cammu ve Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu'nun (JKCCS) derlediği rapora göre, bölgede 5 Ağustos'tan bu yana meydana gelen protestolar ve şiddet olaylarında 33'ü sivil, 69 kişi yaşamını yitirdi.

Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaybetmesiyle başlayan olaylarda sadece ekim ayında 17 sivilin şehit edildiğini belirtilen raporda, 2019'un tamamında 12'si kadın, 8'i çocuk 80 sivilin şehit edildiği aktarıldı.

Dini özgürlüklerin ihlali

Hindistan hükümeti tarafından, başkent Srinagar'daki tarihi Jamia Masjid camisinde 24 hafta süresince ibadet yasağı uygulandığı ifade edilen raporda, kentte geleneksel olarak kılınan Khoja Digar namazının da ilk defa 2 Kasım'da yasaklandığı kaydedildi.

Raporda, bölgede 5 Ağustos'a kadar 54 kez internet erişiminin engellendiği, o tarihten sonra ise internet erişim engelinin 149 gündür sürdüğü vurgulandı.

Cinsel şiddet içeren işkence olaylarının da yaşandığı aktarılan raporda, Keşmir'in güneyinde Hindistan askerlerince tutuklanan 12 kişinin tamamen soyunmaya zorlandığı ve cinsel organlarından elektrik verilerek işkence gördüğü ifade edildi.

Hint askerleri arasında intiharlar

Hindistan'da yaşayan Keşmirlilerin, günlük hayatlarında güvenlik güçleri, sağcı öğrenci grupları ve kamuoyu tarafından tacize uğradığı belirtilen raporda, "2019'da Hindistan'da Keşmirlilere karşı 43 saldırı yaşandı. Bunların sadece 42'si yılın ilk 3 çeyreğinde meydana geldi." ifadesine yer verildi.

Raporda, Keşmir'de konuşlu Hindistan silahlı kuvvetleri arasında intihar ve asker arkadaşlarını öldürme vakalarının da görüldüğüne dikkat çekilen raporda, 19 askerin intihar ettiği, Udhampur bölgesinde 3 askerin bir askerin açtığı ateşte öldüğü belirtildi.

AA